Tél

2022.11.03. 15:10

Átlagos telünk lehet, fagyos időszakokra és magasabb hőmérsékleti értékekre is számíthatunk

Hőmérséklet szempontjából átlagos tél elébe nézünk, kiugróan magas értékekkel és fagyos időszakokkal is számolni lehet - nyilatkozta csütörtökön az Országos Meteorológiai Iskola ügyvezető igazgatója.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Florinela Georgescu elmondta, a több nemzetközi központtól származó novemberi, illetve decemberi, januári és februári becslések alapján az idei téli középhőmérséklet fél vagy egy fokkal meghaladja majd a sokévi átlagot. Ez azonban csak egy általános adat, amelyből kiindulva megszokott télre számíthatunk, időszakonként magasabb hőmérsékleti értékekkel, de nem zárhatók ki a fagyos időszakok sem, amelyek szintén megszokottak ebben a térségben - magyarázta a szakember a Focus Energetic elnevezésű bukaresti konferencián.
A novemberi hónap kapcsán rámutatott, ez az ilyenkor megszokottnál sokkal magasabb hőmérsékleti értékekkel köszöntött be, „megdöntve néhány rekordot is”, péntektől azonban lehűl az idő, és a hónap végén legfeljebb 15 fokos nappali csúcsértékekre számíthatunk. Ennél aggasztóbb szerinte a csapadékhiány, mert keveset esett az utóbbi időben, és az előrejelzések szerint a következő hetekben sem lesz ez másként. A téli hónapokban a sokéves átlagnak megfelelő mennyiségű csapadékra számítanak, havonta 30-40 literre négyzetméterenként - tette hozzá Florinela Georgescu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában