Földmozgás

2022.11.03. 08:50

5,4-es erősségű földrengés volt csütörtök reggel

A Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földrengés volt csütörtökön hajnali 6:50-kor Vrancea szeizmikus térségben, Buzău megyében - közölte az országos földfizikai intézet.

Illusztráció

Agerpres

A földrengés Háromszéken is érződött. A földfizikai intézet legfrissebb adatai szerint a szeizmikus mozgás 148,8 kilométeres mélységben történt. Epicentruma Brassótól 73, Bukaresttől 122 kilométerre volt. A katasztrófavédelem jelentése szerint nem érkezett segélyhívás az 112-es számra a földrengés miatt, és anyagi károkat sem jelentettek.

Az országos földfizikai intézet a korareggeli számadatokon változtatott és később 5,2-ről 5,4-re módosította a csütörtök reggeli földrengés erősségét. Az automaikus regisztrációt követően az intézet szakértői kézi méréssel fogják megállapítani a földrengés pontos számadatait. Két és fél éve nem volt ehhez hasonlóan erős földrengés Romániában. 2020. január 31-én 5,2-es erősségű földmozgást mértek Vrancea megyében.

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője csütörtök reggel megerősítette, hogy a hajnali földrengés után nem érkezett segélyhívás az 112-es számra. Arafat ugyanakkor közölte, hogy a hatóságok nem küldtek ki RO-Alert értesítést a telefonokra a földrengéssel kapcsolatban; az online médiában megjelent hírek valószínűleg a földrengésjelző telefonos alkalmazásokról szólhatnak.
Arafat tanácsokat is adott földrengés esetére: elsősorban ne hagyják el a lakást, ne menjenek ki a lépcsőházba, ne használják a liftet. Bújjanak asztal vagy gerenda alá. Tudatosítsák előre, hol vannak a lakás legvédettebb részei, ahova be lehet bújni a földrengés idejére. Ne pánikoljanak, és ne kezdjenek el telefonálni, mert ezzel csökkentik azok megmenekülési esélyeit, akik valóban bajban vannak. Ne üljenek autóba és ne induljanak el az utakon, mert ha a földrengés áldozatokkal jár, a forgalom a mentősök és a katasztrófavédelem gyors kiszállását akadályozza. 'És amint már sokszor elmondtam, mindenki tartson a házában 72 órára elegendő tartalékot: vizet, gyógyszereket és elemmel működő rádiót' - tette hozzá a katasztrófavédelem vezetője. A földrengésre való felkészülésről a fiipregatit.ro oldalon lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában