ESA

2022.10.06. 10:15

Részlegesen kifizeti a tagállami pénzügyi hozzájárulását, és visszanyeri szavazatát Románia az Európai Űrügynökségben

Fotó:

Agerpres

Határozatot fogadott el szerdai ülésén a kormány az Európai Űrügynökség (ESA) fakultatív programjaihoz való 2019-es és 2020-as pénzügyi hozzájárulás teljes összegének, valamint a 2021-es hozzájárulás egy részének a kifizetéséről. Az összesen 330 millió lejt a kutatásért, digitalizálásért és innovációért felelős minisztérium költségvetéséből biztosítják - tájékoztatott a kormány. A hozzájárulások kifizetésével Románia visszanyeri szavazati jogát az ESA-ban. A kormány tájékoztatása szerint az európai intézmény 2018 július elsejétől függesztette fel a román állam szavazati jogát, mert nem fizette ki az előző évi hozzájárulást. 'Ez veszélyes precedenst teremtett, amely súlyos következményekkel járhat az országos ipari és technológiai környezetre az űrkutatásban és a kapcsolódó területeken' - olvasható a közleményben, amely szerint Románia volt eddig az egyetlen tagállam, amelynek felfüggesztették a szavazati jogát az űrügynökségben. Sebastian Burduja kutatásért felelős miniszter szerint a kormányhatározat elfogadása a romániai tudományos közösség 'jelentős győzelme', és az az üzenete, hogy a Ciucă-kabinet támogatja a kutatásba és innovációba történő befektetéseket, valamint a román kutatók bevonását ezeknek a stratégiai területeknek az európai és globális rendszerébe. A tárcavezető hozzátette: a határozat elfogadásával a román kutatók és vállalatok részt vehetnek a világűr felfedezésére és meghódítására irányuló európai projektekben. A kormány közleménye szerint jelenleg több mint 294 magán- és állami tulajdonú, ipari, kutatási és egyetemi romániai szervezet jogosult szerződéskötésre az ESA-val. Ezek a hazai szervezetek az elmúlt 4 évben több mint 250 szerződést kötöttek az űrügynökséggel.
'Az ESA programokban való részvétel nagyobb hozzáadott értéket jelent, mind gazdasági szempontból, mind pedig az érintett román tudományos és ipari kapacitások elismerése és presztízse szempontjából. Az ESA-programok a befizetett összeg mintegy 86 százalékos megtérülését érték el abban az időszakban, amikor Románia fizette a pénzügyi hozzájárulást az űrügynökségnek' - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában