Kivizsgálás

2022.10.06. 08:38

Katonai repülőgépek meghibásodása ügyében nyomoz a DIICOT

Illusztráció

Agerpres

Kivizsgálást indított a Ploieşti megyei szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) két üzletember ellen, miután a bizonyítékok arra utalnak, hogy a védelmi minisztérium egyes repülői nem megfelelő minőségű üzemanyag miatt rongálódtak meg. Az üzemanyagot a két üzletember, Cristian Berendel és Dan Florin Berendel cége szállította. Az ügyészek szerint a csalással a nemzetbiztonság került veszélybe.
A két üzletember ellen szervezett bűnözői csoport létrehozása, csalás, okirat-hamisítás, illetve ugyanezen cselekmények elkövetésére való felbujtás gyanúja miatt indult eljárás.
A nyomozati anyag szerint a tanúvallomások arra utalnak, hogy a rossz minőségű üzemanyag miatt megrongálódott és javításra szorult több katonai repülőgép.
Mivel a védelmi és stratégiai szerepet ellátó repülőgépek kénytelenek voltak a javítóműhelyben vesztegelni, és figyelembe véve azt is, hogy Románia NATO-tagállam, az ügyészek szerint a csalás a nemzetbiztonság rovására történt, a tettek pedig kimerítik a rombolás bűncselekményét.
A Cristian Berendel és Dan Florin Berendel érdekeltségébe tartozó cég 2018 februárjában kötött 4 évre szóló szerződést a védelmi minisztériummal kétfajta kerozin - Jet Al és Jet Al Premium - szállítására. A keretmegállapodás időtartama 2018. március elseje és 2021. december 31-e között volt.
A szerződés leszögezte, hogy a kerozinnak bizonyos minőségi kritériumoknak kell megfelelnie - nem lehet 6 hónapnál régebbi, és kötelezően tartalmaznia kell antioxidánst és antisztatikus adalékanyagot.
A cég az első adagot a vállalásainak megfelelően szállította, hogy megnyerje ügyfele bizalmát. Amikor azonban az első szállítmány kerozin fogytán volt, egy másik, 2017 októbere óta a konstancai kikötőben horgonyzó tankhajóból kezdték el fuvarozni az üzemanyagot, anélkül, hogy erről értesítették volna a szaktárcát.
A tanúvallomások szerint 2018 után kezdődött a katonai repülőgépek sorozatos meghibásodása. Az egyik probléma a hiányos kenés volt, ami a kenetlen fémelemek érintkezéséből származó forgácsolódáshoz vezetett. Az ügyészek megjegyzik, hogy 2019 után, amikor az importált kerozin szállítását leállították, és hazai beszállítótól származó üzemanyaggal helyettesítették, a problémák megszűntek.
Hozzáteszik, a cég könnyedén becsaphatta ügyfelét, vagyis a védelmi minisztériumot, mert senki nem ellenőrizte az üzemanyag megfelelő minőségéhez elengedhetetlen adalékanyagok meglétét a kerozinban.
A nyomozó hatóság becslése szerint az okozott kár 32.553.147,19 lej.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában