Nyilatkozat

2022.10.12. 18:21

Iohannis a szövetséges katonáknak: Biztonságosabbá teszik Európát

Agerpres

Klaus Iohannis államfő szerdán közölte, hogy tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel Románia schengeni csatlakozásáról, és reményei szerint a lehető leghamarabb teljesülnek a politikai feltételek ahhoz, hogy az ország beléphessen a belső határellenőrzés nélküli térségébe.

Beszámolója Iohannis elmondta a holland kormányfőnek, hogy Romániának és a román állampolgároknak jogos elvárása a schengeni csatlakozás. "Ismét felsorakoztattam az összes érvet amellett, hogy a mielőbbi csatlakozásunk nemcsak szükséges, hanem rendkívül időszerű is" - jelentette ki.

Az államfő újra emlékeztetett arra, hogy Románia megfelel a schengeni tagság technikai követelményeinek, és az európai szolidaritás szellemében voltaképp már most is az Európai Unió és külső határainak védelmét szolgáló térség de facto tagjaként lép fel.

"Aktívan részt veszünk a schengeni övezet korszerűsítésére és hatékonyabbá tételére irányuló erőfeszítésekben. Románia csatlakozása hozzá fog járulni a térség biztonságához és konszolidációjához, amint azt többek között a határainkon már eddig átlépett több mint 2,5 millió ukrán állampolgár schengeni normáknak megfelelő kezelése is bizonyítja" - fogalmazott Iohannis.

Az államfő a Brassó megyei nagysinki (Cincu) Getica katonai kiképzőközpontot kereste fel szerda este Mark Rutte holland kormányfővel és Nicolae Ciucă miniszterelnökkel együtt.

*

Klaus Iohannis szerdán köszönetet mondott Mark Rutte holland miniszterelnöknek a holland katonák romániai jelenlétéért.

Az államfő a nagysinki Getica katonai kiképzőközpontban nyilatkozott a sajtónak. Emlékeztetett arra, hogy Románia számára, akárcsak a teljes keleti szárny, a NATO és a nemzetközi közösség számára példátlan biztonsági fenyegetést jelent Oroszország Ukrajna elleni brutális háborúja.

Kijelentette, hogy a Brassó megyei településen állomásozó holland, belga és francia katonák romániai jelenléte bizonyítja azt az egységet, koherenciát és magas szintű reagálóképességet, amelyek a történelem legerősebb politikai-katonai szövetségét, a NATO-t jellemzik.

"Önök a román katonákkal együtt biztonságosabbá teszik Európát, és védik az euroatlanti értékeket: a demokráciát, az emberi jogokat, a jogállamiságot és azt a jogot, hogy minden nemzet maga válassza meg a kül- és a biztonságpolitáját" - fogalmazott Iohannis.

Az államfő Mark Rutte holland kormányfővel és Nicolae Ciucă miniszterelnökkel együtt kereste fel a nagysinki kiképzőközpontot. Rámutatott arra, hogy Mark Rutte az európai és euroatlanti biztonság szempontjából fontos, de nehéz időszakban látogatott el a Brassó megyei településre.

Emlékeztetett arra, hogy Románia és Hollandia partnerek és szövetségesek az Európai Unióban és a NATO-ban. 'Országaink ugyanazokat a demokratikus értékeket vallják, és közös érdekük a biztonság, a béke és a jólét. Az ön romániai látogatása, miniszterelnök úr, Románia és Hollandia szoros együttműködését fejezi ki' - jelentette ki Iohannis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában