Megszavazták

2022.10.05. 15:04

Elfogadta a kormány a tűzifa árának korlátozásáról szóló sürgősségi rendeletet

Illusztráció

Agerpres

Elfogadta a kormány szerdai ülésén a tűzifa és a fűtésre használt faanyagok árának korlátozásáról szóló sürgősségi rendeletet - jelentette be a kabinet ülése után Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón rámutatott, a tűzifa és a fűtésre használt faapríték, faforgács, fűrészpor esetében köbméterenként 400 lejben korlátozták a végső felhasználóknak számlázható árat. "Ez azt jelenti, hogy a lakosság, de az iskolák, szociális és kulturális intézmények, önkormányzatok is legfeljebb ezen az áron jutnak hozzá a tüzelőanyaghoz" - fogalmazott. A sürgősségi rendelet a tűzifa árának korlátozása mellett árplafont vezet be a fűtéshez használt brikettre és pelletre is. A brikett tonnánkénti árát 1500 lejben, a pellet tonnánkénti árát pedig 2000 lejben korlátozzák.
A sürgősségi rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után tíz nappal lép életbe. Az árkorlátozás a téli időszakra vonatkozik, azaz március 31-éig lesz érvényben.
Az árkorlátozás megszegése szabálysértésnek minősül, és 3 ezertől 5 ezer lejig terjedő bírsággal büntethető - nyomatékosította a miniszter.
Az újságírók felvetésére, miszerint az eredeti tervezet 500 lejben korlátozta volna a tűzifa árát, Dan Cărbunaru kormányszóvivő azt mondta, hogy a miniszterelnök kérésére módosítottak az összegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában