Vádak

2022.10.06. 17:02

Drulă: A gépjármű-beszerzések műszaki részleteit a belügy dolgozta ki

Agerpres

Cáfolja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă Lucian Bode belügyminiszter vádjait, hangsúlyozva, hogy szállításügyi miniszterként hozzájárult egy, a közúti forgalmat megfigyelő rendszer kifejlesztéséhez, a technikai részleteket tartalmazó dokumentációt azonban a belügy dolgozta ki.
Drulă a belügyi tárca vezetőjének korábbi nyilatkozatára reagált, miszerint a belügyminisztérium szabályos közbeszerzési eljárással vásárolt BMW márkájú gépkocsikat a rendőrség számára. A miniszter azt is mondta, hogy az USR elnöke szándékosan tájékoztatja félre a közvéleményt, ugyanis a beszerzés technikai részleteit tartalmazó dokumentumot ő maga írta alá, amikor a szállításügyi tárcát vezette.
Az USR elnöke egy Facebook-bejegyzésben azt írta ennek kapcsán, hogy Bode "érzi, hogy szorul a hurok", ezért most megpróbálja összemosni a beosztottjai által megtrükközött közbeszerzést egy uniós finanszírozású közlekedésbiztonsági projekttel, amelyre a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretében pályáztak meg támogatást. Utóbbi költségvetése 106.599.765 lej, amelyből egyebek mellett sebességmérő készülékeket, hordozható hőnyomtatókat, a drogfogyasztás nyálból történő kimutatására szolgáló eszközöket és 300 rendőrautót kell vásárolni. Hozzátette, szállításügyi miniszterként "értelemszerűen" jóváhagyta az uniós forrásokból megvalósuló közlekedésbiztonsági projekt finanszírozási szerződését, a műszaki részleteket tartalmazó dokumentumokat azonban a belügyminiszter és beosztottjai dolgozták ki, a szállításügyi minisztériumnak ugyanis "nincs semmi köze a hang- és fényjelző berendezésekhez, radarokhoz és rendőrautókhoz".
"Az én aláírásomat nem találják meg a műszaki részleteket tartalmazó mellékleten, azt Bode és beosztottjai dolgozták ki és írták alá" - fogalmazott.
Az USR elnöke azt is felrótta, hogy a közlekedésbiztonsági projektből mindeddig csak a rendőrautók beszerzése valósult meg, úgy, hogy a projektben szereplő mennyiség kétszeresét vásárolták meg, a közúti közlekedésbiztonság növelését szolgáló több ezer készüléket és felszerelést máig nem szerezték be.
Csütörtöki sajtótájékoztatóján Lucian Bode belügyminiszter ismertette a tárca ellenőrző testületének következtetéseit a 300 darab BMW márkájú személygépkocsi beszerzésével kapcsolatban. Mint mondta, a beszerzés műszaki dokumentációját a belügyminisztérium és a szállításügyi minisztérium illetékesei is ellenőrizték, sőt az Európai Beruházási Bank egy külső szakértője is jóváhagyta.
Hozzátette, 2021. május 25-én az akkori szállításügyi miniszter, azaz Cătălin Drulă, az USR mostani elnöke is jóváhagyta a finanszírozási kérelmet és a műszaki részleteket tartalmazó dokumentációt. A belügyminiszter be is mutatta az újságíróknak a finanszírozási szerződés másolatát, rajta Cătălin Drulă és a Román Rendőrség képviselője, Benone Matei aláírásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában