Béremelés

2022.10.05. 15:32

Az USR megtámadja az alkotmánybíróságon a polgármesterek és a megyei tanácselnökök béremelését

Illusztráció

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerdán bejelentette, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a polgármesterek és a megyei tanácselnökök bérét legtöbb 2000 lejjel növelő törvényt.
Az ellenzéki párt közleménye szerint a beadványt a Jobboldal Ereje képviselői is aláírták. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a törvény megtámadása nem akadálya a többi közalkalmazotti kategória fizetésemelésének, amit a jelenleg hatályban lépő 2022/115-ös sürgősségi rendelet ír elő augusztus elsejétől.
A közlemény szerint az USR többek között azt kifogásolja, hogy a múlt héten elfogadott törvény nem jelöli meg, milyen forrásokból fedezik az önkormányzati vezetők béremelését. A párt emlékeztetett arra, hogy egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében a költségvetési kiadások csak a finanszírozási forrás megnevezésével növelhetők.
Az USR szerint a törvény elfogadása is alkotmányellenesen történt, mivel a döntő házban két nappal a módosító indítványok benyújtásának határideje előtt szavaztak róla.
'Az igazság az, hogy a PSD-nek, a PNL-nek és az RMDSZ-nek nagyon jól meg kell fizetniük a polgármestereiket és a megyei tanácsok vezetőit, hogy a következő választásokon részt vehessenek a szavazatgyűjtésben, és addig is gondoskodniuk kell arról, hogy a közpénzből kötött szerződések oda kerüljenek, ahová kell. Ahogyan korábban az alkotmánybíróságon megakadályoztuk őket abban, hogy növeljék a képviselők és szenátorok juttatásait, úgy most is meg fogjuk állítani őket' - idézte a közlemény Cristian Seidler USR-képviselőt, a munkaügyi bizottság alelnökét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában