Románia

2022.09.28. 15:19

Tervezet: tanórák után ingyen használhatják az iskolai sportpályákat a gyerekek

Illusztráció

Agerpres

Első házként jóváhagyta a szenátus azt a tervezetet, amely lehetővé tenné a gyerekeknek és iskolás vagy szakiskolás fiataloknak, hogy tanórák után ingyen használják az iskolák sportpályáit. A tervezetet az USR, a PNL, a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek csoportja nyújtotta be, és a szenátus szerdán elfogadta, de még a képviselőháznak is meg kell szavaznia ahhoz, hogy hatályba léphessen.

A testnevelésre és sportra vonatkozó 2000/69-es törvényt módosító javaslat a tanórák után kihasználatlan sportpályákhoz való ingyenes hozzáférést biztosítja a gyerekek és a 18. életévüket már betöltött, de iskolába vagy szakiskolába járó fiatalok számára.

Az indoklásban azt is megemlítik, hogy az iskolai sportpályák nagy előnye többek között, hogy közel vannak a lakóövezetekhez.

A jelenleg hatályos törvény szerint az iskoláknak és iskolai sportkluboknak lehetőségük van fizikai vagy jogi személyeknek rendelkezésre bocsátani a sportpályájukat; az új változat ezzel szemben egyértelműen leszögezi, hogy a gyerekek és a 18. életévüket már betöltött, de iskolába vagy szakiskolába járó fiatalok ingyen használhatják ezeket a sportpályákat, a szabályzat tiszteletben tartásával.

A törvény hatályba lépésétől számított 90 napon belül minden oktatási intézménynek ki kell dolgoznia a sportpálya működésének tanórák utáni, illetve szabadnapokon és vakációkban alkalmazott órarendjét, valamint a sportpályahasználati szabályzatot. Ezt ki kell függesztenie látható helyen, valamint meg kell jelentetnie az intézmény honlapján is - áll a tervezetben.

Szintén ingyenesen használhatják majd a gyerekek és tanulók az iskolák külső sportpályáit is, amelyek az illető község vagy város közterületéhez tartoznak. Az iskolák másoknak is használatba adhatják - ingyen vagy pénzért - sportpályáikat: helyi közösségeknek, fizikai vagy jogi személyeknek - olvasható a javaslatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában