Szeptember 29, Csütörtök

Mihály névnap

Románia

2022.09.22. 17:01

Tánczos: Az AFM kidolgozta az izzók roncsprogramjának útmutatóját

Forrás: gov.ro

Agerpres

A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) kidolgozta az izzókra vonatkozó roncsprogram útmutatóját - jelentette be csütörtökön a környezetvédelmi miniszter. Tánczos Barna elmondta, mivel az új program bevezetésével kiegészítésre szorul a költségvetés, tervezetet dolgoztak ki az AFM büdzséjének módosításáról, amit valószínűleg már a jövő heti kormányülésen megvitatnak.

"Az általunk javasolt költségvetési összeg 400 millió lej, és az útmutatót valószínűleg a következő napokban bocsátják közvitára a minisztérium honlapján" - nyilatkozta Tánczos.

Rámutatott, a LED-es izzók vásárlása a többi elektronikus háztartási gép roncsprogramjában megszokott módon zajlik majd. Tájékoztatása szerint a régi izzóért járó utalvánnyal olyan üzletekhez kell fordulni, amelyek csatlakoztak a roncsprogramhoz. Az értékjeggyel olyan új, kizárólag LED-es izzókat lehet vásárolni, amelyek jelentősen csökkentik a háztartások fogyasztását - magyarázta a miniszter.

Nicolae Ciucă kormányfő szerdán kijelentette, a koalíció úgy döntött, hogy az energiahatékonyság növelése érdekében a környezetvédelmi tárcának javaslatot kell tennie egy olyan intézkedésre, amely támogatja a lakosság áttérését a hagyományos izzókról a LED-es izzókra.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök a közelmúltban kijelentette, lehetséges, hogy LED-es izzókat is bevezetik a háztartási gépek roncsprogramjába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!