Románia

2022.09.22. 13:38

Nagy-Bege Zoltán az energiaválságról: A kereslet nagyobb, mint az olcsó kínálat

Agerpres

Az energiapiaci válságot az okozza, hogy jelenleg a kereslet nagyobb, mint az olcsó kínálat - jelentette ki Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke csütörtökön egy szakmai konferencián.

A szakember elmondta, hogy a válság a kereslet és a kínálat közötti egyensúly megteremtésével oldható fel. Az árak csökkenéséhez szerinte két út vezet: az egyik az olcsó energia kínálatának a növelése, a másik a kereslet csökkentése. Ez utóbbi az energiahatékonyság növelését vagy legalábbis a pazarlás megszüntetését jelenti.

'Nincs feltétlen szükség kifinomult beruházásokra az energiahatékonyság terén, és nem kell új megoldásokat kitalálnunk. Az első lépés az lenne, hogy megszüntessük a pazarlást az otthonunkban (...), a közintézményekben és a vállalkozásoknál egyaránt' - magyarázta.

Nagy-Bege Zoltán elmondta, hogy már évek óta zajlik a teljes energialánc digitális átalakulása, ami a folyamatok egyszerűsítéséhez és a költségek csökkentéséhez vezet.

Az ANRE alelnöke emlékeztett arra, hogy a városok nagy áram-, hőenergia-, földgáz- és üzemanyag-fogyasztók, ezért üdvözlendő minden olyan helyi szintű energiahatékonysági intézkedés, amely a pazarlás vagy a fogyasztás csökkentéséhez vezet. "Ezt látjuk Románia számos városában" - jelentette ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában