Fakitermelés

2022.09.28. 10:11

Közel 150 házkutatást tart szerdán a rendőrség

Illusztráció

Agerpres

Több megyében összesen 146 helyszínen tart házkutatást szerdán a rendőrség. Az akció célja egy illegális fakitermelésre szakosodott bűnszövetkezet felszámolása.

A rendőrség közleménye szerint a nyomozás Bákó, Bihar, Dolj, Beszterce-Naszód, Fehér, Hargita, Kolozs, Konstanca, Iaşi, Ialomiţa, Ilfov, Maros, Neamţ, Olt, Suceava és Teleorman megyére terjed ki. A hatóságok több tucat vállalat székhelyén, tizenhét erdészeti hivatalnál és összesen 33 személy lakásán tartanak házkutatást. Egy adócsalás, pénzmosás, sikkasztás és illegális fakitermelés gyanújával indított büntetőeljáráshoz gyűjtenek bizonyítékokat.

A nyomozók szerint 2019-től kezdőden a két Suceava megyei csoportosulásból álló bűnszövetkezet húsz fakitermelő vállalaton keresztül követett el törvénytelenséget. A gyanú szerint ezek a cégek illegális fakitermelésből származó brikettet és deszkát forgalmaztak Konstanca, Suceava, Kolozs, Fehér, Botoşani, Bákó, Vrancea, Iaşi, Teleorman és Ilfov megyében, illetve Bukarestben. Az árutranzakciók egyáltalán nem vagy csak részlegesen szerepeltek a könyvelésükben.

A közlemény szerint a bűnszövetkezet kereskedelmi partnerei beleegyeztek abba, hogy a faanyagok egy részét készpénzben fizessék ki közvetítőkön keresztül. Az adócsalásból származó bevételek különböző cégek számláira kerültek, ami a rendőrség szerint kimeríti a pénzmosás bűncselekményének fogalmát.

A rendőrség közölte azt is, hogy a szerdai házkutatásokat követően az adóhivatallal, az erdőőrséggel és az erdészeti hivatalokkal együttműködve felleltározzák az érintett cégek birtokában lévő faanyagokat, és több tanút is beidéznek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában