Románia

2022.09.28. 11:28

Geoană: Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg erre szükség lesz

Agerpres

A NATO-tagországok addig támogatják Ukrajnát, amíg erre szüksége van, nem fogja elbátortalanítani őket egy "látszat-népszavazás" - jelentette ki szerdán Mircea Geoană.

A NATO főtitkárhelyettese a román-amerikai gazdasági fórum nyitóeseményén mondott beszédében kiemelte, a katoni szervezet tagállamai a továbbiakban is támogatni fogják Ukrajnát a szabadságáért, a függetlenségéért és a saját útjának megválasztásához való elidegeníthetetlen jogáért vívott harcban.

"Semmiféle látszat-népszavazás, propagandagépezet, katonai jelenlét vagy felelőtlen retorika nem fog elbátortalanítani bennünket ebben a küzdelemben" - jelentette ki.

Geoană hozzátette, hogy Oroszországnak az Ukrajna ellen indított háborúja "a közös értékeink elleni háborúnak minősül, egy olyan világ elleni háborúnak, amelyben a szabályok uralkodnak, nem a dzsungel törvénye".

A NATO főtitkárhelyettese szerint Európa súlypontja kelet felé tolódik, Románia és a keleti szárny stratégiai jelentősége minden eddiginél nagyobb lett.

Mircea Geoană beszélt arról is, hogy a befektetőknek nem pusztán kiaknázatlan helyi piacként kell tekinteniük Romániára, hanem "kapuként", amelyen át hozzáférésük lehet a széles EU-s piachoz, de ugyanúgy a Moldovai Köztársaság és Grúzia, a Balkán, a Kaukázus, valamint a tágabb közel-keleti régió felé is nyitást biztosít. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában