Románia

2022.09.15. 10:48

Felhőszakadásokra figyelmeztető másodfokú riasztást adtak ki kilenc megyére

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Felhőszakadásokra figyelmeztető másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztást adott ki kilenc megyére csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Emellett fokozott légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú riasztás lép érvénybe az ország nyugati, központi és északnyugati részében.

A szakemberek szerint csütörtök délután 5 órától szombat délig a Bánságban, Olténiában, Erdélyben, a Körösök vidékén és helyenként a hegyvidéken felhőszakadásokra lehet számítani, a leeső csapadék mennyisége meghaladhatja a 40-60 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig akár a 70-80 litert is.

Máramaros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Temes, Arad és Bihar megyét érinti a riasztás.

Érvényben lesz ugyanakkor csütörtökön 2 órától péntek este 9 óráig az ország nyugati, középső és északnyugati területein és a hegyvidéken egy fokozott légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú riasztás. Villámlásoktól kísért felhőszakadásokra, heves széllökésekre, elszigetelten jégesőkre lehet számítani. A leeső csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-30 litert, elszigetelten a 40 litert négyzetméterenként. A meteorológusok figyelmeztetnek, hogy az elkövetkező napokban az ország nagy részében, de különösen a Kárpátok vonulatán belüli régiókban fokozott légköri instabilitásra és heves esőzésekre lehet számítani. 

Továbbá heves szélre vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adott ki az országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztás a hegyvidéket és Erdély déli és keleti részét érinti. A meteorológusok szerint csütörtökön 10 és 22 óra között megerősödik a szél, a hegyekben, különösen a gerinceken a széllökések sebessége meghaladja a 80-100 kilométert óránként, Erdély déli és keleti részében pedig átmeneti jelleggel 55-65 kilométer/órás sebességet is elérhetnek a légmozgások. Helyenként az ország délkeleti régióiban is megerősödhet a szél a nap folyamán.

A Bihar megyére érvényes heves záporokra, erős szélre, jégesőre figyelmeztető narancssárga riasztás szeptember 15, csütörtök 17 órától szeptember 16, péntek 12 óráig lesz érvényben. A Bihar megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) azt javasolja, hogy a riasztás ideje alatt ne tartózkodjanak fák, villanyoszlopok, reklámtáblák, épülőfélben lévő épületek, építészeti elemek közelében. Az áradások megelőzése, valamint az általuk okozott károk csökkentése érdekében tisztítsák ki a vízgyűjtő árkokat, ereszcsatornákat és ne dobjanak növényi hulladékot a folyómedrekbe. Mindezek mellett azt is javasolják, hogy távolítsák el a száraz ágakat, az instabil épületelemeket rögzítsék a balesetek és az anyagi károk megelőzése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában