Románia

2022.09.08. 13:13

Esőre és szélre figyelmeztető sárga riasztást adtak ki kilenc megyére

Illusztráció

Agerpres

Esőre és szélre figyelmeztető sárga riasztást adott ki kilenc megyére csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Az előrejelzések szerint csütörtök 22 órától szombat 10 óráig a Körösök vidékén, Máramarosban és Északnyugat-Erdélyben a fokozott légköri instabilitás miatt megerősödő szélre, villámlással kísért záporokra, zivatarokra, jégesőre lehet számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25-30 litert, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként. A sárga riasztás Fehér, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Hunyad, Máramaros, Szilágy és Szatmár megyére érvényes. Záporokra, zivatarokra a Bánságban és Erdély többi részén is lehet számítani a pénteki nap folyamán, szombaton pedig az ország szinte teljes területén - közölte az ANM. 

A Bihar megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelősége (ISU) azt javasolja, hogy a riasztás ideje alatt ne tartózkodjanak fák, villanyoszlopok, reklámtáblák, épülőfélben lévő épületek, építészeti elemek közelében. Az áradások megelőzése, valamint az általuk okozott károk csökkentése érdekében tisztítsák ki a vízgyűjtő árkokat, ereszcsatornákat és ne dobjanak növényi hulladékot a folyómedrekbe. Mindezek mellett azt is javasolják, hogy távolítsák el a száraz ágakat, az instabil épületelemeket rögzítsék a balesetek és az anyagi károk megelőzése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában