Beruházások

2022.09.23. 21:47

Cseke Attila: 19 új bölcsőde megépítésére írtunk alá finanszírozási szerződést

Fotó: Longplay foto srl

Agerpres

Tizenkilenc új, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítésére írt alá finanszírozási szerződést a fejlesztési minisztérium, köztük a Hargita megyei Szentegyházán is épül bölcsőde - jelentette be csütörtökön Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Mint ismeretes, uniós finanszírozásból, az országos helyreállítási alapból (PNRR) összesen 124 bölcsőde megépítésére biztosít pénzügyi támogatást a szaktárca, ezáltal 7450 új, állami bölcsődei helyet biztosítva a családoknak, gyermekeknek. A nyertes pályázatok listáját közzétette a minisztérium, ezek közül került most aláírásra 19 beruházás - olvasható az RMDSZ közleményében.

Szentegyházán kis méretű bölcsőde épül, amely 40 gyermek befogadására lesz alkalmas, játszó és hálószobákkal, valamint saját mosókonyhával, konyhával, étkezdével és kültéri játszótérrel ellátva. Fehér megyében Balázsfalván és Abrudbányán, Hunyad megyében Algyógyon és Lupényben épülhet kis méretű bölcsőde. Murfatlar, Techirghiol (Konstanca megye), Isaccea (Tulcea megye), Pătârlagele (Buzău megye), Dumbrăveni (Vrancea megye) településeken szintén építenek bölcsődét.

Közepes méretű, 70 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde épül a Brassó megyei Négyfaluban és Szászhermányban, a Hunyad megyei Piskiben, az Argeş megyei Câmpulung Muscel városban, a Bákó megyei Dormánfalván (Dărmăneşti), a Krassó-Szörény megyei Újmoldova (Moldova Nouă) és a Botoşani megyei Dorohoi településen, emelett két nagy, 110 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde épül Craiován.

A finanszírozást teljes mértékben a fejlesztési minisztérium biztosítja, a környezetbarát és energiatakarékos bölcsődeépületekre napelemeket és hőpompákat szerelnek. A fejlesztési minisztérium 2021 elején ambíciós bölcsődeépítési programot indított, amely által másfélszerezi az állami bölcsődékben biztosított helyeket. A bölcsődeépítésre kormányzati és uniós forrásokat is biztosít a szaktárca, és a beruházások 100 százalékát biztosítja, a telkek közművesítési munkálatait is beleértve - mutat rá a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában