Románia

2022.09.14. 13:30

Ciucă: Törvényben tiltja meg a kormány az orosz vírusirtó szoftverek beszerzését

Forrás: gov.ro

Agerpres

Nicolae Ciucă szerint az orosz vírusirtó szoftverek veszélyeztetik az állami informatikai rendszereket, ezért a kormány betiltaná a beszerzésüket. A kabinet szerdai ülésének elején a miniszterelnök közölte: a kormány törvénytervezetet készül kidolgozni az állami közigazgatás informatikai rendszereinek védelméről. Ez szerinte az ukrajnai háború körülményei között nagyon fontos intézkedés, tekintettel az elmúlt időszakban történt kibertámadásokra.

Nicolae Ciucă elmondta, a szakemberek megállapították, hogy az orosz fejlesztésű vírusirtó szoftverek veszélyforrást jelentenek, ezért a kormány a törvénytervezetben megóvja ezektől a hazai állami informatikai rendszereket.

A tervezetet Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős miniszter ismertette. Tájékoztatása szerint a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül az oroszországi vagy az Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek vírusvédelmi termékeit és szolgáltatásait lekapcsolják a központi és helyi hatóságok, illetve intézmények informatikai hálózatáról és számítógépes rendszereiről. Burduja elmondta: a törvénytervezet szerint a továbbiakban tilos lesz Romániában az oroszországi vagy az Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek vírusvédelmi termékeinek és szolgáltatásainak a beszerzése. A jogszabály előírásainak megsértése 50.000 és 200.000 lej közötti bírsággal sújtható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában