Románia

2022.09.02. 10:04

Ciucă: A fekete-tengeri térség geopolitikai szempontból minden eddiginél nagyobb tétet jelent

Forrás: gov.ro

Agerpres

A fekete-tengeri térség geopolitikai szempontból "minden eddiginél nagyobb tétet jelent" - nyilatkozta Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken a 6. Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórumon. A kormányfő elmondta, hogy a mozgás, a hajózás és a kereskedelem szabadságát különleges helyzetekben is védeni kell. Szerinte a fekete-tengeri régiónak a biztonság, az energia, az ellátási láncok biztonsága, az infrastruktúra, az összekapcsolhatóság és a kiberbiztonság szempontjából is jelentősége van. "Ezeken a területeken indokolt e térség bevonása a szövetséges vagy uniós stratégiákba, és ez meg is történik" - jelentette ki. Nicolae Ciucă üdvözölte az amerikai kongresszusban "erőteljesen támogatott" kezdeményezést a Fekete-tengerrel kapcsolatos amerikai stratégia megerősítésére. "Az Egyesült Államok látható módon egyre többet fektet be a szövetséges államok ellenálló képességének és választási szabadságának a támogatásába. Franciaország vagy az Egyesült Királyság, de más országok is ékes példák erre" - tette hozzá.

Lehetőség

A miniszterelnök szerint Románia "megérdemelt" schengeni csatlakozása jótékonyan hat majd a hazai üzleti szférára. Erről a román-német ipari és kereskedelmi kamara létrehozásának huszadik évfordulóját ünneplő csütörtök esti gálán beszélt Nicolae Ciucă.

A kormányfő kifejtette, hogy Románia belépése a schengeni övezetbe új lehetőségeket biztosít a németországi befektetőknek. Emlékeztetett arra, hogy az ország csatlakozását Olaf Scholz német kancellár is támogatja.

Nicolae Ciucă beszélt a Romániában rejlő üzleti lehetőségekről. "Alternatív, fenntartható létesítményeket és kapacitásokat tudunk kínálni a német ipar Oroszországból és Ázsiából történő áttelepítéséhez, és növelni kell a dunai közlekedés lehetőségeit. A Dunának egész évben hajózható európai közlekedési folyosóvá kell válnia, és ezt a lehetőséget konkrét intézkedésekkel fogjuk támogatni" - jelentette ki a miniszterelnök. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában