Románia

2022.09.02. 16:34

A rendőrség, a csendőrség és a katasztrófavédelem is készül a tanévkezdésre

Illusztráció

BN-összeállítás

A Bihar megyei rendőrök a tanévkezdés megkezdése alkalmából augusztus 30. és szeptember 2. között ellenőrizték azokat a járműveket, melyekkel diákokat szállítanak. Továbbá ezek sofőrjeinek eligazítást tartottak, ennek fő témája az óvatos és biztonságos vezetés volt. Hozzátették, hogy nagyon fontos betartani a kijelölt útvonalat, ettől pedig csak akkor térhetnek el, ha iskolán kívüli programra viszik a gyermekeket, például táborba, kirándulásra, kulturális eseményekre stb. Az iskolabuszokat egyéb célra tilos használni. Továbbá ellenőrizték a rendőrök a tanintézmények körüli közlekedési táblák állapotát és a sebességkorlátozó fekvőrendőrök állapotát is, a közúti adminisztrációnak jelezték is a hiányosságokat. Szeptember 5-9. között a sofőrök pszichológiai és fizikai állapotát is felmérik. A tanév első napjaiban a rendőrök jelen lesznek megyeszerte a tanintézmények körül.

Az Iskolabiztonsági Iroda (Biroul Siguranță Școlară) négy projektet bonyolított le ebben a tanévben, mely célja a fizikai és pszichikai erőszak csökkentése volt. A projektben 1051 Bihar megyei diák vett részt, ennek során 128 tevékenységen vettek részt, és kiderült, hogy 23 diák személyesen érintett a témában. Idén hasonló témában indítanak projekteket.

Ellenőrzések

Felkészült a rendőrség, a katasztrófavédelem és a csendőrség is az iskolakezdésre - közölte pénteken a három intézmény. A katasztrófavédelmi főfelügyelőség szóvivője, Marin Adrian arról számolt be, hogy az elmúlt 12 hónapban 3970 tűzvédelmi ellenőrzést végeztek a tanintézményekben. Többek közt azt vizsgálták, hogy az óvodákban, iskolákban biztosított-e a bent lévők azonnali kimenekítése, fel vannak-e szerelve tűzoltó berendezéssel, füstérzékelőkkel, a menekülési útvonalak el vannak-e látva biztonsági világítással - írja az Agerpres.

Az iskolákban szervezett tűzvédelmi és kimenekítési gyakorlatokon, többek közt a Nu tremur la cutremur (Nem reszketek, ha a föld remeg) földrengésvédelmi kampányban 220.000 óvodás, iskolás és tanügyi alkalmazott vett részt.

Szeptember 5-e és 9-e között széleskörű közúti ellenőrzésekre számíthatnak az autósok: a rendőrök ellenőrzik majd a biztonsági övek előírásszerű használatát, a közlekedési rendszabályok betartását, és szondáztatásokra is számítani kell. 

Az iskolabiztonsági igazgatóság a közbiztonsági igazgatósággal karöltve az iskolai zaklatást és erőszakot megelőző akciókat is folytatott 169 iskolában, a programban 29.394 tanuló vett részt. A csendőrség képviseletében Ana Maria Burchi csendőrtiszt is bejelentette, hogy több mint ezer kollégája fog szolgálatot teljesíteni az iskolák környékén tanévkezdéskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában