Románia

2022.09.14. 13:34

A kormányfő figyelmeztette minisztereit, hogy a PNRR mérföldköveinek egy része még nem valósult meg

Forrás: gov.ro

Agerpres

Nicolae Ciucă kormányfő szerdán kijelentette, hogy nem sikerült megvalósítani az országos helyreállítási terv (PNRR) harmadik negyedévre kiszabott összes céljait és mérföldköveit, és figyelmeztette minisztereit, hogy a szeptember 21-ei kormányülésig ezeket mind meg kell oldaniuk.

"Június végén jeleztem, hogy a harmadik negyedévre vonatkozó célokat és mérföldköveket szeptember 15-én fogjuk elfogadni. Holnap szeptember 15-e, és vannak olyan célok és mérföldkövek, amiket még nem teljesítettünk" - mondta Ciucă a kabinet ülésének elején.

Hozzátette, tudja, hogy vannak olyan aspektusok, amelyekről egyeztetni kell az Európai Bizottsággal, és a pénteki online kormányülésen az EB-vel egyeztetett és megvitatott mérföldköveket és célokat fogják jóváhagyni. Ugyanakkor figyelmeztette a minisztereit, hogy a szeptember 21-ei kormányülésig minden ezzel kapcsolatos problémát meg kell oldaniuk.

Gazdasági növekedés

A miniszterelnök szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy Románia gazdasági növekedéssel zárja az idei évet, így a jövő évi költségvetés felépítése lehetővé teszi a kormány számára, hogy folytassa a vállalt közpolitikák megvalósítását.

Nicolae Ciucă emlékeztetett arra, hogy a Román Nemzeti Bank kedden közölt adatai szerint a múlt évhez képest idén 43,7 százalékkal, 5,5 milliárd euróra nőttek a közvetlen külföldi befektetések. Szerinte válság körülményei között az európai alapok mellett a külföldi tőke Románia egyetlen esélyét jelenti a gazdasági-társadalmi egyensúly megteremtésére és a gazdasági növekedésre. Hozzátette: minden feltétel adott ahhoz, hogy Románia gazdasági növekedéssel zárja az idei évet, így a jövő évi költségvetés felépítése lehetővé teszi a kormány számára, hogy folytassa a vállalt közpolitikák megvalósítását.

A miniszterelnök ismételten nagyon fontos célkitűzésnek nevezte Románia csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD). Bejelentette, hogy a kormány memorandumot készül elfogadni a célitűzés megvalósításához szükséges intézményközi együttműködésről.
Ciucă közölte azt is, hogy a csatlakozási folyamat koordinálásával és az OECD-vel való kapcsolattartással Luca Niculescu külügyi államtitkárt bízta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában