Szeptember 29, Csütörtök

Mihály névnap

Románia

2022.09.22. 16:58

A gazdaszervezetek kérik a villamosenergia-ársapka kiterjesztését a mezőgazdaságra is

Forrás: rtv.net

Agerpres

Nyílt levélben kérte több gazdaszervezet, hogy a kormány mielőbb terjessze ki a mezőgazdaságra is a villamosenergia-ársapkára vonatkozó legújabb rendelkezéseket. Az aláírók emlékeztettek arra, hogy ez a kedvezmény jelenleg csak az élelmiszeripart érinti.

"A gazdák a túlélésért küzdenek. A pusztító aszály, az állatbetegségek (...), a nyersanyagok és a közüzemi szolgáltatások (üzemanyag, áram, földgáz) árának ugrásszerű emelkedése a csőd szélére sodorta őket. A román állam gyors segítségnyújtása nélkül sok hazai gazdálkodó kénytelen lesz beszüntetni a tevékenységét, és a hústermelés - különösen a sertés- és baromfihús - leállásának veszélye fenyeget" - olvasható a nyílt levélben, amelyet a hazai sertés- és baromfihús-termelés 80 százalékét biztosító gazdaszervezetek írtak alá.

A gazdák arra figyelmeztettek, hogy támogatás hiányában elkerülhetetlen lesz az áremelkedés a végső fogyasztók számára, akik így kénytelenek lesznek import termékeket vásárolni, és a belföldi piac teljes mértékben ki lesz szolgáltatva a külföldi piacok választékának és árainak.

Nyílt levelükben rámutattak arra is: egyelőre nem tudni, hogy a jelenleg élelmiszert exportáló országok élelmiszer-válság esetén engedélyezik-e majd az olyan alapvető fontosságú termékek kivitelét, mint a hús. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!