Összeférhetetlenség

2022.08.17. 15:06

Ungureanu (USR) szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője szerint Alexandru Rafila egészségügyi miniszter "súlyos összeférhetetlenségi állapotba" került, miután tanácsadói szerződést kötött az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és emiatt feljelentést tesz az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) és a korrupcióellenes ügynökségnél (DNA).
Az USR szerdán kiadott közleménye szerint Alexandru Rafila 21 millió eurós tanácsadói szerződést kötött a WHO-val, amelynek 2021-ig az igazgatótanácsi tagja volt.
'Májusban, mint valami tolvaj, a WHO korábbi vezetője, aki arról ábrándozik, hogy Románia elnöke lesz, memorandumot nyújtott be a román kormánynak, amelyben kérte, hogy WHO tanácsadással segíthesse a kormányt, többek között a PSD által sokat kritizált országos helyreállítási terv egészségügyi fejezetében szereplő digitalizációs programmal kapcsolatban. A WHO-val kötött memorandumot a román kormány nagy titokban júniusban aláírta! Hol van a probléma? A probléma a hatalmas összeg: 21 millió euró. Amit közvetlenül és önkényesen annak a szervezetnek utalnak ki tanácsadásért, ahol Alexandru Rafila 2021-ig vezetői szerepet töltött be!' - idézi Ungureanut a közlemény.
Az USR-s képviselő leszögezi, hogy összeférhetetlenségi állapot miatt feljelentést tesz a szociáldemokrata egészségügyi miniszter ellen az ANI-nál és a DNA-nál.
Ungureanu rámutat, a memorandum szerint a tanácsadásra szánt pénz a következőképpen oszlik meg: 5,38 millió euró a digitalizálásra; 14,1 millió euró az egészségügyi és humánerőforrás-szolgáltatásokra; 1,7 millió euró a közegészségügyi alapok kezelésére.
"Tekintettel arra, hogy a PNRR-ben az egészségügyi szolgáltatások menedzsmentjéhez nyújtott technikai segítségnyújtásra előirányzott összeg jóval kevesebb, mint a Rafila miniszter által aláírt összeg, nem világos, hogy honnan jön ez a 21 millió euró. Az sem világos, hogy a WHO nyújtott-e már valami szolgáltatást, ami indokolná a pénz első részletének átutalását. Az azonban egyértelmű, hogy milyen szerepet játszott Alexandru Rafila a WHO-nál. 2014 és 2018 között Románia képviselője volt a WHO-nál, 2018 és 2021 között pedig a WHO Európai Regionális Irodája állandó bizottságának tagja és a WHO igazgató testületének tagja' - nyomatékosítja az USR közleménye.
Ungureanu azt is megemlíti, hogy a memorandumot Nicolae Ciucă kormányfő, Sorin Grindeanu kormányfő-helyettes, Adrian Câciu pénzügyminiszter, Marcel Boloş európai projektekért felelős miniszter, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter és Bogdan Aurescu külügyminiszter is aláírta. Véleménye szerint Rafila felmondhatná ezt a tanácsadói szerződést, így a pénz az állami költségvetésben maradna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában