Környezetvédelem

2022.08.17. 16:20

Tánczos: 83,7 millió euró a PNRR-n keresztül nagy méretű hulladékokat gyűjtő központok országos hálózatára

Agerpres

A környezetvédelmi tárca a helyi önkormányzatok támogatása érdekében az országos helyreállítási terven (PNRR) keresztül 83,7 millió eurót különített el önkéntes alapon működő integrált szelektív gyűjtőközpontok építésére - jelentette be szerdán Tánczos Barna szakminiszter. 'Az építési hulladék megfelelő tárolása és újrahasznosítása az egyik legnagyobb kihívást jelenti a nagyvárosok számára. (...) Szerdán azoknak az önkormányzatoknak a képviselőivel egyeztettünk, ahol ezek a gyűjtőközpontok épülnek majd. 15 ilyen központ építését finanszírozzuk, kettő Bukarest-Ilfov régióban, a többi pedig az ország nagyvárosaiban épülhet, a gyűjtőhálózatot pedig több mint 500 gyűjtőközpont egészíti majd ki a kisebb településeken' - írta Facebook-oldalán a miniszter.
Tánczos szerint a cél az, hogy legyenek olyan gyűjtőhelyek, ahová a lakosság elviheti azt a hulladékot, amelyet nem szállítanak el a szolgáltatók. Ezekben a központokban elkülönítve lehet majd tárolni az építési hulladékot, régi bútorokat, biológiailag lebomló hulladékokat, veszélyes hulladékokat, használt gumiabroncsokat. Ezenkívül a nagy gyűjtőplatformokat olyan berendezésekkel látják el, amelyek előkészítik a nagyméretű hulladékok hasznosítását és értékesítését.
A miniszter rámutatott: a szerdai megbeszélés következtetése, hogy az önkormányzatok keresik a megoldásokat, és több helyen már megkezdték a gyűjtőközpontok építésének előkészítését. Hamarosan véglegesítik a finanszírozási útmutatót és kiírják a pályázati felhívást is - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában