Finanszírozás

2022.08.26. 14:15

Támogatás önkormányzati alárendeltségben működő színházaknak, operáknak, filharmóniáknak

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Csaknem 270 millió lejjel támogat a kormány 65 önkormányzati alárendeltségben működő színházat, operát, bábszínházat és filharmóniát - a kabinet pénteki döntéséről közleményben számolt be a kezdeményező fejlesztési minisztérium vezetője, Cseke Attila. Mint hangsúlyozta, a helyi jövedelemadóból begyűlt összegek két százalékát fordítják olyan előadó-művészeti intézmények fenntartására és fejlesztésére, amelyek önkormányzati alárendeltségben működnek, és egyébként nem részesülhetnek állami finanszírozásban. Hozzátette, tavaly is jelentős támogatást biztosítottak számukra, most pedig egy kormányhatározattal közel 270 millió lejt utaltak ki 65 Arad, Argeş, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Brassó, Brăila, Buzău, Krassó-Szörény, Kolozs, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Galac, Giurgiu, Gorj, Hargita, Iaşi, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szatmár, Szeben, Suceava, Temes, Tulcea, Vaslui, Vâlcea és Vrancea megyei intézménynek.
A tárcavezető elmondta, a nagyváradi Szigligeti Színház 4,4 millió lejt, a kolozsvári Puck Bábszínház 4,2 millió lejt, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház 4,3 millió lejt kap. Hargita megyében a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Csíki Játékszín és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház összesen 4,6 millió lejes támogatásban részesül, továbbá a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának 6,3 millió lejes, a temesvári Csíki Gergely Állami Magyar Színháznak pedig 4,3 millió lejes finanszírozást ítélt oda a kormány.
Támogatást kap továbbá az aradi (4,3 millió lej), a nagyváradi (4 millió lej), a brassói (6,9 millió lej), a kolozsvári (16,1 millió lej), a marosvásárhelyi (8,2 millió lej) és a temesvári (8,8 millió lej) filharmónia is.
Az odaítélt támogatás összege és leosztása megtekinthető a fejlesztési minisztérium honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában