Románia

2022.08.20. 11:39

Szombaton is kánikula lesz az ország nagy részében

Illusztráció

Agerpres

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) tájékoztatása szerint szombaton elsőfokú kánikulariasztás van érvényben a fővárosban és az ország 25 megyéjében, ugyanakkor 21 megye fokozott légköri instabilitás miatt kiadott riasztás alatt áll hétfő reggelig.

A szombati nap folyamán a nyugati és déli régiókban, Erdély nyugati részében, Máramarosban, Moldva déli részében és Dobrudzsában kánikulára kell számítani, a hőérzet-index meghaladja a kritikus 80 egységet. A nappali csúcshőmérsékletek 33 és 37 Celsius-fok körül alakulnak, és az éjszakai levegő sem hűl le 18-21 fok alá.

A következő megyékben érvényes a riasztás: Fehér, Argeş, Bihar, Brăila, Buzău, Kolozs, Călăraşi, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Mehedinţi, Máramaros, Olt, Prahova, Szilágy, Szatmár, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, illetve Bukarest.

A meteorológusok szerint ugyanakkor szombat déltől hétfő 10 óráig elsőfokú riasztás lesz érvényben fokozott légköri instabilitás és bő cspadék miatt az ország 21 megyéjében. Először a Bánságban, Olteniában és a hegyvidéken jelentkeznek ezek a jelenségek, majd kiterjednek az ország teljes nyugati felére. Heves széllökésektől és villámlásoktól kísért záporok és jégesők várhatók. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-40, helyenként az 50-70 litert négyzetméterenként.

A következő megyék érintettek: Fehér, Argeş, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Kolozs, Krassó-Szörény, Dolj, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Olt, Szeben, Szilágy, Szatmár, Temes, Teleorman és Vâlcea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában