Románia

2022.08.04. 15:18

Rafila szerint ősztől az egészségügyi intézményekben is nyitnak majd oltóközpontokat

Forrás: gov.ro

Forrás: gov.ro

Agerpres

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kijelentette, hogy amennyiben van rá érdeklődés, ősztől az egészségügyi intézményekben is lehet majd oltóközpontokat nyitni a koronavírus elleni vakcina beadására. Csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján a miniszter rámutatott, a tárca jogszabálytervezetekkel fog előállni amelyek lehetővé teszik bármely egészségügyi intézménynek, hogy oltóközpontot szervezzen, és ne csak a háziorvosi rendelőkre háruljon ez a feladat. Véleménye szerint erre szükség lesz, ha az új vakcinák megjelenésével, őssszel nőni fog az érdeklődés az oltás iránt, és akkor fontos lesz, hogy az embereknek elérhető közelségben legyen az oltóközpont, és "ne kelljen 50 kilométert utazniuk, hogy beoltassák magukat". Leszögezte azonban, hogy jó lenne, ha a háziorvosok legalább a hozzájuk tartozó pácienseknek beadnák az oltást, amennyiben azok igénylik. "Emlékeztetem önöket, hogy a háziorvosi rendelő is egy egészségügyi intézmény" - nyomatékosítota Rafila.

Sürgősségi rendszer

Alexandru Rafila szerint a sürgősségi rendszerben dolgozók képzésének módjáról az egészségügyi minisztériumnak kell döntenie. "Ezeket a kérdéseket tisztázni kell, és készen állok arra, hogy mind én, mind az egészségügyi tárca felvállaljuk az egészségügyi szakemberek minden kategóriájának szakmai képzését. Egyértelműen az egészségügyi tárca feladata a sürgősségi orvoslásban való képzés biztosítása" - nyomatékosította az egészségügyi miniszter. Hozzátette, ehhez valószínűleg törvénymódosításra lesz szükség, de a sürgősségi rendszerben dolgozók képzésének módjáról szóló döntést - legyen szó a mentő- vagy sürgősségi egységekről - ismét az egészségügyi minisztériumra kell bízni. Jelenleg ez nem az egészségügyi tárca hatáskörébe tartozik - hangsúlyozta Rafila. "Az elmúlt nyolc évben sajnos a sürgősségi orvoslás szakmai képzése máshol zajlott. Nagyon furcsának tűnik számomra, hogy valaki, aki nyolc évig koordinálta a sürgősségi képzést, nyolc év után előáll és azt mondja, hogy rendkívül nagy problémák vannak ebben a képzési rendszerben" - fogalmazott a miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában