Románia

2022.08.30. 11:39

Nicolae Ciucă: Sajnos még mindig váratlanul éri a hatóságokat a tanévkezdés

Forrás: gov.ro

Agerpres

A jelek szerint a tanévkezdés még mindig váratlanul éri a hatóságokat, továbbra is vannak olyan iskolák, ahol az udvaron vannak a vécék - jelentette ki kedden a miniszterelnök, arra utasítva az illetékeseket, hogy a következő két éven belül oldják meg ezt a problémát.

A prefektusokkal és a megyei tanfelügyelőségek képviselőivel tartott távértekezleten Nicolae Ciucă elmondta, hogy szeptember 5-én mintegy 2.940.000 óvodás és iskolás számára kezdődik meg a tanév összesen 17.872 tanintézetben.

Közölte: az önkormányzati vezetőktől hétfőn arról értesült, hogy vannak olyan települések, ahol nem lesz akadálytalan az iskolakezdés, a pedagógusi állások 4 százaléka például még betöltetlen. "És sajnos még mindig vannak olyan iskolák (...), ahol az udvaron van a vécé" - jegyezte meg.

A kormányfő arra kérte a távértekezleten jelen lévő oktatási minisztert, hogy két éven belül számolják fel ezt a jelenséget. 'Nem hiszem, hogy hatalmas anyagi ráfordítás lenne ennek a problémának a megoldása. Szeretném, hogy két év múlva az iskolakezdés előtt ez már ne legyen téma' - jelentette ki.

Ciucă felszólította az oktatási minisztert és a belügyminisztert, hogy az év végéig készítsenek egy településekre lebontott tervet a probléma megoldására. "Nem fogadok el semmiféle kifogást" - tette hozzá.

A miniszterelnök közölte, hogy vannak gondok a tankönyvek biztosításával is, de ezek a tanévkezdésig megoldódnak. A diákok ingáztatásáról elmondta: hétfőn arra utasította a megyei tanácsok elnökeit, hogy ha csak három gyerek is van, akinek nincs mivel eljutnia az iskolába, oldják meg a szállításukat. "Minden diáknak biztosítani kell a hozzáférését az oktatáshoz" - hangsúlyozta Ciucă. 

A prefektusokkal és a megyei tanfelügyelőségek képviselőivel tartott távértekezleten Nicolae Ciucă elmondta, az új tanügyi törvények tervezetét hamarosan jóváhagyja és beterjeszti a parlamentbe a kormány. Közölte, hogy értékeli a jogszabályokról eddig lezajlott nyilvános vitát, és a párbeszéd folytatására buzdított. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában