Augusztus 18, Csütörtök

Ilona névnap

Megemlékezés

2022.08.06. 11:00

Elődeink csatatéri áldozatvállalása az egységes, demokratikus és európai Románia kialakulásának alapja

Agerpres

Elődeink harctéri áldozatvállalása volt az alapja az egységes, demokratikus és európai Románia kialakulásának, és most kötelességünk továbbvinni és megvédeni azokat az eszméket, elveket és értékeket, amelyekért ők az életüket adták - hangsúlyozta a mărăşeşti-i megemlékezések alkalmából megfogalmazott szombati üzenetében Klaus Iohannis.
Az államfő üzenetét az elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsadója, Constantin Ionescu olvasta fel a mărăşeşti-i Hősök Mauzóleumánál szervezett eseményen.
Iohannis emlékeztetett arra, hogy 105 éve, 1917 augusztus 6-án kezdődött a mărăşeşti-i csata, 'a szörnyű fegyveres összecsapás', amelynek végén a román hadsereg került ki győztesen. Méretét és időtartamát tekintve ez volt az első világháború legnagyobb fegyveres küzdelme a román fronton.
'Románia 1916 augusztusában lépett be a háborúba, hogy megvalósítsa a nemzeti eszmét, felszabadítsa az idegen birodalmak uralma alatt élő, elnyomott testvéreit, és egyetlen államban egyesítse a románok által lakott területeket. Katonáink tettei, bátorsága, hősiessége és áldozatkészsége továbbra is inspirációt jelentenek a románok számára, nemzedékről nemzedékre' - fogalmazott az üzenetében az államfő.
Iohannis szerint a modernkori történetében soha nem volt nagyobb veszélyben a román állam léte, mint 1917-ben. Ennek ellenére a román hadsereg meghiúsította az ellenség szándékait, és győzelmet aratott a mărăşeşti-i, mărăşti-i és ojtozi csatában, így a központi hatalmak kénytelenek voltak felhagyni a román fronton indított támadásaikkal.
Az államfő szerint a román katonák csodálatra méltó morálját tükrözte a Mărăşeşti-nél megújított ojtozi csatakiáltás: "Itt nem mehettek át!", amely 1944 szeptemberében a păuliş-i csatában a következő generációt is megihlette.
'Katonáink áldozathozatala nemcsak háborús győzelmeket tett lehetővé, hanem a román társadalom modernizációjához is vezetett. Ferdinánd király egyenlő választójogot biztosított minden polgárnak, a parasztok, főként a fronton harcolók, tulajdonjogot kaptak. Ezek a jelentős reformok a demokrácia útjára terelték a nemzetünket' - hangsúlyozta Iohannis.
Az államfő emlékeztetett arra, hogy mára már Románia a történelem legerősebb katonai szövetségének, a NATO-nak a tagja, ami az ország biztonságát szavatolja. 'Emlékezzünk a hősökre, akiknek csontjai a mărăşeşti-i mauzóleumban, a vranceai dombokon és az összes csatatéren nyugszanak! Örök dicsőség a román nép hőseinek!' - zárta üzenetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában