Románia

2022.08.04. 13:20

Az üzemanyagárak alakulásának átfogó ellenőrzésébe kezd az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság

Illusztráció

Agerpres

A Versenytanács kezdeményezésére az üzemanyagárak alakulásának átfogó ellenőrzésébe kezd a következő napokban az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) - számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján az intézmény vezetője.

Horia Constantinescu közlése szerint többek között azt vizsgálják meg, hogyan szabják meg a forgalmazók a benzin és a gázolaj literenkénti tankolási árát. "Megnézzük, hogy ugyanazt az algoritmust használják-e az árak megállapításakor. Megvizsgáljuk, hogy figyelembe veszik-e az üzemanyagok világpiaci árát, illetve azt is, hogy világpiaci árak alakulása mennyi időn belül érezteti a hatását a töltőállomásokon" - magyarázta a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke.

Megjegyezte: a tapasztalatuk az, hogy míg az üzemanyagok világpiaci drágulása azonnal megmutatkozik a töltőállomások árain, a világpiaci árak csökkenését csak későre érzékelik a benzinkutaknál az autósok.

Horia Constantinescu elmondta, eddig nem érkeztek hozzájuk panaszok jelentősebb szabálysértésekről. "Legfeljebb olyan esetekről szereztünk tudomást, amikor eltérő ár szerepelt a töltőállomás totemoszlopán, a kutak kijelzőjén és a pénztárnál" - jelentette ki.

Az ANPC elnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a hatóság áprilisban összesen 6,72 millió lej bírságot szabott ki 608 töltőállomásra tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. 

Címkék#üzemanyag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában