Aszály

2022.07.21. 11:27

Tovább pusztítanak az erdőtüzek Európában

Agerpres

Helikopterekből és repülőkből próbálták eloltani a tüzet szerdán Athén kapuinál, a Pentelikon-hegy lábánál, ahol kedd estétől emberek százait kezdték kimenekíteni a tűzoltók – számolt be az AFP.

Körülbelül 500 tűzoltót, 120 járművet, kilenc repülőgépet és tíz helikoptert mozgósítottak, hogy megpróbálják eloltani a görög főváros északi külvárosait – a több tízezer ember által lakott Pentelit, Pallinit, Anthousát és Gerakast – érintő tüzet. A romániai tűzoltók két kontingense csatlakozott görög kollégáikhoz, hogy segítsenek a tűzfészkek felszámolásában.

Az Európai Unió Kopernikusz Atmoszféra-figyelő Szolgálata kedden arról számolt be, hogy az európai hőhullám súlyosbította a Dél-Európában, különösen Délnyugat-Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában jelenleg pusztító vegetációtüzek kiterjedését és intenzitását.

Egy nappal korábban az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja közzétette az "Aszály Európában – 2022. július" című jelentését, amely az európai aszálymegfigyelő központ munkája alapján ismerteti az európai aszályhelyzetet.

A hosszú ideje tartó szárazság oda vezetett, hogy jelenleg az EU területének 46%-án figyelmeztetési, 11%-án pedig riasztási szintű aszály van; a talaj nedvességhiánya stresszt okoz a növényeknek – közölte az Európai Bizottság.

Franciaországban, Romániában, Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban valószínűleg csökkenni fog a terméshozam. Bizonyos mértékben érintett lesz Németország, Lengyelország, Magyarország, Szlovénia és Horvátország is. Olaszországban a Pó folyó vízgyűjtőjén tapasztalható a legnagyobb mértékű aszály.

Olaszország öt régiójában súlyos szárazságot jelentettek be, és több településen korlátozták a vízhasználatot. Hasonló intézkedéseket hoztak Franciaországban is a vízfelhasználás korlátozására.

Az ENSZ kedden felszólította a vezetőket, hogy "tudatosítsák" az olyan kánikulahullámok súlyosságát, amilyen jelenleg is végigsöpör Európán, és amely várhatóan a klímaváltozás miatt a 2060-as évekig egyre gyakoribb lesz.

"Ezek a hőséghullámok gyakoribbak lesznek a klímaváltozás miatt", számuk a következő évtizedekben megsokszorozódik - mondta Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára egy genfi sajtótájékoztatóján.

"Remélem, hogy az ilyen jelenségek egy tudatosítási folyamatot indítanak el a kormányok szintjén, és a demokratikus országokban a szavazói megatartásra is hatással lesznek" – mondta a főtitkár a jelenlegi kánikulahullámra utalva.

Nyugat-Európában az utóbbi napokban egyre-másra dőltek meg a melegrekordok: az Egyesült Királyságban például a hőmérők higanyszála kedden délután első ízben haladta túl a 40 Celsius-fokot.

Romániában az országos meteorológiai szolgálat (ANM) szerdán kánikulára és kellemetlen hőérzetre vonatkozó sárga és narancssárga kódjelzést adott ki, amely július 22-e és 24-e között az ország területének háromnegyedére lesz érvényes.

Elena Mateescu, az ANM vezérigazgatója úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy Románia jelenleg súlyos csapadékhiánnyal küzd, és a jelek arra utalnak, hogy a helyzet nem fog megváltozni, így valószínűleg ez lesz a történelem egyik legaszályosabb mezőgazdasági éve.

Címkék#erdőtűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában