Románia

2022.07.10. 14:14

Rafila: Nem áll fenn annak a kockázata, hogy az új járványhullám miatt elhalasszuk a tanévkezdést

Forrás: gov.ro

Agerpres

Bár az elmúlt két hétben megkétszereződött a koronavírusos megbetegedések száma, valószínűleg nem lesz szükség sem a tanévkezdés elhalasztására, sem az online oktatásra való áttérésre az új járványhullám miatt - véli az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila a Prima TV egyik vasárnapi műsorában rámutatott, két egymást követő héten megduplázódott az új esetek száma, és becsléseik szerint még további négy-öt hétig marad a növekvő tendencia. A legutóbbi heti jelentés alapján átlagban napi 1100 új fertőzést jegyeztek, ezen a héten ez napi 2400-ra nőtt, és a szakemberek szerint napi 10-12 ezres esetszámnál fog tetőzni a hullám. "Szerencsére nincs sok súlyos megbetegedés, az esetek többségében banális nátha formájában jelentkezik a betegség" - tette hozzá.

A tárcavezető elmondta, meglátása szerint nem áll fenn annak a kockázata, hogy az új hullám miatt elhalasszák a tanévkezdést vagy online tanrendre térjenek át a iskolák. Úgy véli, ettől már csak azért sem kell tartani, mert szeptember elejéig "szinte biztosan" lecseng ez a hullám. Hozzátette, természetesen jöhetnek még újabb megbetegedési hullámok, de állandó megfigyelés alatt tartják a helyzetet, és nem az esetszámok, hanem a kórházak telítettségének függvényében hozzák meg a döntést az oktatási folyamat megszervezéséről.

"Ha többnyire enyhe lefolyású a betegség, amelyre elegendő a tüneti kezelés és néhány nap elkülönítés, akkor nem lesz gond" - fogalmazott, hozzátéve, a legutóbbi jelentés szerint 52 beteg szorult intenzív terápiás ellátásra, és 1800 hely van a kórházakban a súlyos tünetekkel küzdők számára. Az új megbetegedések mintegy 20 százaléka újrafertőződés.

Rafila beszélt a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának beadatásáról is, hangsúlyozva, hogy ezzel érdemes várni őszig, mert szeptemberben érkezik majd a vakcina új variánsa. "Remélem, a tárgyalások során sikerül majd meggyőzni a gyártókat, hogy csak akkora mennyiséget szállítsanak, amennyire igényük van a tagállamoknak" - nyomatékosította. Hozzátette, jelenleg mintegy 8 és fél millió dózis oltóanyag van még készleten az országban, körülbelül ugyanekkora mennyiséget várnak még idén és további 19 millió dózist jövőre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában