Románia

2022.07.20. 03:52

Országos erdősítési kampány indul

Előkészítették az országos erdősítési kampányt, 56 ezer hektár új erdő létrehozását támogatják és reformokat ültetnek gyakorlatba az erdőgazdálkodás terén – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter az országos erdősítési programokat bemutató sajtóeseményen az RMDSZ közleménye szerint.

Forrás: rmdsz.ro

BN-összeállítás

„A helyreállítási alapból (PNRR) közel 1,2 milliárd lejt különítettünk el az erdőkre és a biodiverzitás megőrzésére. Ez az egyik legfontosabb eszközünk a klímaváltozás elleni küzdelemben, ezért egy teljeskörű reform és beruházási programot dolgoztunk ki. Nem csak új erdőket telepítünk, helyreállítjuk a leromlott állapotú erdős területeket, faiskolákat hozunk létre, reformokat hajtunk végre az erdőgazdálkodásban és a természetvédelmi területek kezelésében, beazonosítjuk a szigorúan védett területeket, valamint az élőhelyek helyreállítását is támogatjuk” fogalmazott a tárcavezető.

Az erdőtelepítési program költségvetése 500 millió euró. „Minden földtulajdonos pályázhat, magánszemélyek és önkormányzatok egyaránt. A feltétel, hogy legalább fél hektár területet kell erdősíteni, illetve erdősávok esetében 0,1 hektárt. A finanszírozás fedezi a telepítési tervet, a terület előkészítését, az ültetést, a terület bekerítési költségeit és a karbantartást, szükséges pótlásokat is. Egy informatikai rendszert hoztunk létre, ezen keresztül lehet majd benyújtani a pályázatokat. Az erdősítést az Erdőőrség által jóváhagyott projektterv szerint kell elvégezni, amely részletezi a telepítendő fa- és cserjefajtákat, valamint az ültetvények sűrűségét” – ismertette Tánczos Barna.

A tárcavezető rámutatott, annak érdekében, hogy ösztönözzék a földtulajdonosokat, az új erdők után 20 évig éves támogatás jár. „Hektáronként minden évben 456 eurós juttatást kapnak az új erdők tulajdonosai. Ezzel kompenzáljuk az új erdős terület által megkötött szén-dioxid mennyiséget, így gazdaságilag is megéri új erdőt létrehozni” – hangsúlyozta a miniszter.

Az újraerdősítési program költségvetése 100 millió euró. Ezzel az erdőtüzek, természeti katasztrófák, széltörések, bogártámadások után tönkrement erdők helyreállítását támogatja a szaktárca. Emellett hamarosan elkészül az a pályázati program is, amellyel a 2020 óta már elvégzett erdőtelepítések megtérítésére lehet pályázni. Az erdősítési programokkal összesen 56 ezer hektár új erdő létrehozását támogatja a Környezetvédelmi Minisztérium. Ebből 2024-ig 25 ezer hektár új erdőt hoznak létre, 2026 nyaráig pedig újabb 31 ezer hektárt. A pályázás már idén szeptemberben elkezdődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában