Értékelés

2022.07.04. 18:31

Nem tervez minisztercserét a kormányban Ciucă

Nicolae Ciucă román kormányfő nem tervez minisztercserét a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta bukaresti nagykoalíciós kormányban – derült ki a politikus hétfői közleményéből, amelyben kormánya tevékenységének első hét hónapját értékelte ki.

Fotó: gov.ro

MTI

A PNL elnöki tisztségét is ellátó Ciucă szerint a politikai stabilitás, valamint a koalíciós pártok, az államfő és parlament támogatása tette lehetővé, hogy a kormány biztonságot nyújtson a román állampolgároknak, és Románia fejlesztésén dolgozzon. A miniszterelnök leszögezte: tíz objektív mutatót figyelembe véve elvégezte a kormánytagok tevékenységének időszakos kiértékelését, és örömmel tapasztalta, hogy minden minisztere komolyan dolgozott a kormányprogram megvalósításán, a közpénzek és az uniós források hatékony hasznosításán és a közösségek szolgálatába állításán. Hozzátette, hogy a kormánycsapat stabilitása elengedhetetlen ahhoz, hogy folytathassák a felelős építkezést.
A bukaresti médiában azért övezte kiemelt érdeklődés a miniszterek tevékenységének (egy hónapos késéssel közzétett) félévi kiértékelését, mert ilyenkor szokott a tisztségben lévő miniszterelnök kormányátalakítást bejelenteni. Romániában még a stabil parlamenti támogatással rendelkező kormányok esetében is gyakoriak a minisztercserék, a 2016–2020-as választási ciklusban például a PSD-nek több mint száz minisztere fordult meg kormányban.
Ciucă Románia 18. miniszterelnöke az 1989-es rendszerváltás óta. A beiktatása óta eltelt több mint hét hónapban eddig nem váltott le egyetlen tárcavezetőt sem, csak két „önként” távozó – egy plágiumbotrányba keveredett liberális és egy korrupcióval gyanúsított szociáldemokrata – minisztere felmentését kérte az államfőtől.
A jelenlegi PSD-PNL-RMDSZ nagykoalícióban is voltak politikai viták és üzengetések, legutóbb az üzemanyag-drágulás megfékezésének módjáról keveredtek egymással nyílt vitába a román kormánypártok: a PSD a liberális energiaügyi minisztertől, míg a PNL a szociáldemokrata pénzügyminisztertől várta a megoldást.
Korábban Klaus Iohannis államfő is a stabilitás fontosságát hangsúlyozta az ország határainál dúló háború kapcsán, és óva intett attól, hogy a miniszterek teljesítményének félévi kiértékelése kapcsán a kormánypártok belpolitikai vitába bocsátkozzanak a válság közepette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában