Közlemény

2022.07.22. 12:05

Az erős mezőgazdaság záloga az együttműködésen alapuló folyamatos fejlődés

„A gazdaszervezetek lehetőségei Erdélyben” címmel tartottak tematikus pódiumbeszélgetést az idén harmincegyedik alkalommal megszervezett Tusványos második napján, melyen az Érmelléki Gazdák Egyesületét Laskovics István falugazdász képviselte. A mintegy másfél órás szakmai beszélgetésen részt vett Fazakas Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros megyei szervezetének elnöke, Becze István a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, valamint moderátori minőségben Tőkés Lehel az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei önkormányzati képviselője is.

A beszélgetés során elhangzott, hogy napjaink kihívásai nyomán egyre fontosabb, immár nemzetpolitikai jelentőségű témává növi ki magát a mezőgazdaság kérdése, mely így szervesen illeszkedikTusványos más, évek vagy évtizedek óta magas szinten tematizált kérdésköreihez. A mezőgazdaság hangsúlyos szerepét mi sem bizonyítja jobban mint a 2022-es év, hiszen a szemünk előtt zajlanak le azok a folyamatok, melyek próbára teszik a mezőgazdaság összes szereplőjét. A soha nem látott aszály, a háborús körülmények, az infláció és az általánosan kedvezőtlen gazdasági helyzet hatalmas nyomás alatt tartják az ellátási láncot, új és új kihívások elé állítva a mezőgazdasági termelőket. 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az egyesületek fontos, pótolhatatlan szerepet játszanak a gazdáknak nyújtott általános szakmai segítségnyújtás terén, ide értve a termelési szaktanácsadás kérdéseit, és a ez egyre meghatározóbb szerepet játszó pályázati tanácsadást is, hiszen az így elnyert források jelentik a felzárkózás, a fejlődés anyagi forrásait, és ezeket ma egyetlen gazda sem nélkülözheti. Az egyre népszerűbb helyi termékek kérdéskörére rátérve szó esett ugyanakkor a minél magasabb arányú hozzáadott érték fontosságáról, valamint a feldolgozási lehetőségek bővítéséről is.

A pódiumbeszélgetés résztvevői hangsúlyozták a magyar kormány anyagi és szakmai segítségének fontosságát, aláhúzva, hogy a gazdaszervezetek, illetve a falugazdászi hálózatok sikeressége éppen a szakmai rendezvények nagy számában és színvonalában mutatkozik meg. Egyetértés volt abban is, hogy alapvető fontosságú a Kárpát-medencei, és azon belül a tág értelemben vett erdélyi szakmai alapú együttműködés, mely figyelembe veszi az eltérő regionális sajátosságokat, de a közös pontokra alapoz a szakmai munkában. 

A gazdaszervezetek képviselői rámutattak arra is, hogy a mezőgazdaság ma már nem csupán „egyszerűen” földművelés, vagy állattenyésztés, hanem minden egyes szakágazaton belül egyre inkább szükség lesz alapvető közgazdasági, marketing, és jogi ismeretekre is a mezőgazdasági jellegű tudás mellett, és ezt a távlati tervek kidogozása során nem szabad figyelmen kívül hagynia egyetlen szervezetnek sem.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában