Románia

2022.07.13. 12:27

FRISSÍTVE | Alkotmányosnak nyilvánították a visszaélés-bejelentésekről szóló törvényt

Agerpres

FRISSÍTÉS

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azt kéri Klaus Iohannis államfőtől, küldje vissza a parlamentnek újbóli megfontolásra a visszaélés-bejelentésekről szóló törvényt. Korábban az USR kifogást emelt a jogszabály ellen az alkotmánybíróságon, szerdai ülésén azonban a taláros testület elutasította az alakulat beadványát és alkotmányosnak ítélte a törvényt, amely az úgynevezett visszaélés-bejelentő rendszerről és a bejelentő személyek védelméről szóló uniós irányelvet ülteti át a hazai jogrendbe.

A jogszabály így Klaus Iohannis államfőhöz kerül kihirdetésre, ezért Cătălin Drulă szerdai Facebook-bejegyzésében azzal a kéréssel fordult az elnökhöz, hogy "haladéktalanul" küldje vissza a parlamentnek felülvizsgálatra.

A pártelnök úgy véli, jelenlegi formájában a törvény eltántorítja az embereket az esetleges korrupciós tettek bejelentésétől. Ugyanakkor - teszi hozzá - uniós forrásoktól eshet el az ország, mivel "Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis és Nicolae Ciucă meg akarja kaparintani az ellenőrzést az igazságszolgáltatás fölött".

"Figyelmeztetem a koalíciót, nem marad következmények nélkül, ha két lábbal tiporják a jogállamiságot. Ismételten felszólítom a PSD-t, a PNL-t és az RMDSZ-t, hogy hagyjanak fel ezzel az ostrommal. Romániának szüksége van a kórházakra, iskolákra, autópályákra, az ország fejlődésére fordítható európai pénzekre" - fogalmazott. 

*

Az alkotmánybíróság egyöntetű döntéssel elutasította szerdai ülésén a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) beadványát és alkotmányosnak ítélte a visszaélés-bejelentésekről szóló törvényt - értesült az AGERPRES hírügynökség. A kormány által kezdeményezett törvény az úgynevezett visszaélés-bejelentő rendszerről és a bejelentő személyek védelméről szóló uniós irányelvet ülteti át a hazai jogrendbe.

Az USR arra hivatkozva támadta meg a jogszabályt az alkotmánybíróságon, hogy az a parlament által elfogadott formában jelentősen gyengíti a közintézményeknél észlelt jogellenes tevékenységet feltárni kívánó személyek védelmét.

Az ellenzéki alakulat úgy véli, a törvény nincs összhangban az ország uniós csatlakozásakor vállalt kötelezettségekkel, egyes előírásai pontatlanok és többféle értelmezésnek engednek teret. Azt is felrótták, hogy a jogszabály szerzett jogot von meg a visszaéléseket bejelentő közalkalmazottaktól azáltal, hogy csökkenti a jelenleg hatályos törvényben rögzített védelmüket.

Az USR úgy véli ugyanakkor, hogy a törvény elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve is, a képviselőház ugyanis számos olyan módosítást épített be a szövegbe, amelyeket a tervezetet első házként tárgyaló szenátusnak nem volt alkalma megvitatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában