Szabadidő

2022.07.05. 16:07

A romániai alkalmazottaknak a fele megy idén nyaralni

Illusztráció

Agerpres

A romániai alkalmazottak fele megy idén nyaralni, a tavalyinál kisebb vagy legfeljebb azzal megegyező költségvetésből - derül ki a BestJobs felméréséből. A világjárvány kitörése óta ez az első korlátozásmentes nyár, de a lakosság nyaralási terveit most a növekvő infláció és a megélhetési költségek általános emelkedése befolyásolja.

Az AGERPRES-nek elküldött felmérés arról tanúskodik, hogy a szabadságra készülők 31 százaléka a tavalyival megegyező büdzsét szán az üdülésre, 19 százaléka 30-50 százalékkal csökkentette a költségvetést, 41 százalék pedig úgy gondolja, hogy idén többet fog költeni, mint tavaly.

A BestJobs marketingigazgatója, Ana Vişian elmondta, míg tavaly a pandémia befolyásolta a románok nyaralási terveit, most a gazdasági helyzet jelenti a kihívást, amely nyomást gyakorol a nyaralási költségvetésre. "A szabadság és a kikapcsolódás azonban feltétlenül szükséges a mentális egészséghez és a kiégés megelőzéséhez, különösen az elmúlt két év után, amikor a társadalmi érintkezés és az utazás korlátozott volt. Ezeket az igényeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, és a munkáltatóknak biztosítaniuk kell azt, hogy a munkavállalók elegendő szabadidővel rendelkezzenek" - magyarázta Vişian.

A BestJobs által megkérdezett romániai munkavállalók mintegy 35%-a azt állítja, hogy nem maradtak szabadnapjai a tavalyi évről. További 31%-uknak kevesebb mint 10 szabadnapjuk maradt tavalyról, 16%-uknak 10 és 20 között van a megmaradt szabadnapok száma, 7%-uknak pedig még 20-nál is több nap áll rendelkezésére tavalyról. Mindezek ellenére a válaszadóknak csak 26 százaléka mondta azt, hogy 10-nél több szabadnapot vesz ki egyszerre idén, 47%-uk 5-10 napot venne ki, 8%-uk pedig kevesebb mint 5 napot. A válaszadók 19 százaléka még nem tudja, hogy kiveszi-e az idei szabadságát.

Tavaly a romániaiak több mint 22 százaléka töltötte nyaralását exotikus helyeken, 31 százaléka pedig belföldön nyaralt, egészségügyi okokból. Nyolc százalék külföldön és belföldön is nyaralt a tavalyi év folyamán, 22 százalékuk azonban otthon ült. Idén más a helyzet.

A gazdasági nehézségek és a légiszállításban az utóbbi időben tapasztalható incidensek ellenére a szabadságra készülő romániaiak közel 45 százaléka állította azt, hogy idén külföldön fog nyaralni. 36 százalék mondta azt, hogy belföldön nyaral, több mint 20 százalék pedig belföldön és külföldön is tervez üdülést.

Ami a szállást illeti, a megkérdezettek 51%-a a szállodát vagy panziót részesíti előnyben, 14% pedig azt fontolgatja, hogy bérelt vendégházban tölti a nyaralását. Mások olyan költségkímélő megoldásokat találtak, mint például a barátoknál, rokonoknál vagy ismerősöknél való elszállásolás (6%), a saját ingatlannal rendelkező vidéken való nyaralás (4%) vagy a kempingezés (3%).

A felmérés június 23-a és július 7-e között készült 1113 felnőtt korú internethasználó megkérdezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában