Románia

2022.06.29. 16:08

PSD: nem zárható be semmilyen létesítmény, amíg nem helyettesítik mással

Illusztráció

Agerpres

A szociáldemokraták közbenjárására módosít az energiaügyi minisztérium a romániai energetikai rendszer széndioxid-mentesítését előíró rendelet tervezetén. A módosítás két kritérium alapján történik: az egyik az, hogy ne zárhassanak be egyetlen létesítményt sem anélkül, hogy mással helyettesítenék; a másik kritérium szerint a bezárt létesítményeket sem számolják fel, hanem konzerválják és tartalék energiaforrásként kezelik. Erről a Szociáldemokrata Párt (PSD) számolt be szerdai közleményében.

A PSD szerint egyetlen lignit- vagy kőszénalapú energiát termelő egységet sem fognak bezárni, amíg nem üzemelnek be helyette gázalapú, nukleáris vagy megújuló energiát felhasználó egységet. Ugyanakkor minden bezárt lignit- vagy kőszénbányát konzerválnak, és a romániai energiarendszer nyersanyagtartalékának részeként kezelik, hogy szükség esetén újraindíthatók legyenek.

A PSD leszögezi, hogy maximálisan támogatja a szennyezés csökkentésére és a széndioxid-mentesítésre irányuló uniós törekvéseket, ugyanakkor viszont a jelenlegi energiaválságban nem hagyható figyelmen kívül, hogy Romániának minden energia-előállítási kapacitását ki kell használnia a lakosság és a gazdaság védelmében. "Ugyanez történik más európai országokban is" - érvelnek a szociáldemokraták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában