Románia

2022.06.15. 15:36

PSD: emelt szintű adót kell kiróni a túlméretezett fizetésekre

Illusztráció

Agerpres

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint a romániai adórendszer módosításának fő célja a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése és az adófizetők közötti társadalmi szolidaritás biztosítása. Erről sajtóközleményben fejtette ki álláspontját szerdán a PSD.

A párt szerint a 'túlméretezett' jövedelmekre emelt szintű adót kell kiróni, az alacsony jövedelmekre pedig kisebbet. Ennek értelmében a PSD a következő módosításokra tett javaslatot a kormánykoalíción belül: emelt szintű adó kiszabása azokra a fizetésekre, amelyek magasabbak az államfő fizetésénél; a romániai átlagnyugdíj szintjét jelentősen meghaladó különleges nyugdíjak emelt szintű megadóztatása; az adóterhek csökkentése az alacsony keresetek esetén, az egészségügyi és oktatási szektorhoz való korlátolt idejű hozzájárulás bevezetése a nagyvállalatok esetében.

A küszöbértékekre és adókulcsokra vonatkozó javaslatokat meg kell vitatniuk koalíciós partnereikkel - írják a szociáldemokraták. A PSD úgy véli, hogy "ebben a nehéz időszakban" méltánytalan, hogy a 'túlméretezett' jövedelemmel rendelkezők ugyanazt az adórendszert élvezik, mint a mélyszegénységben élők.

A kormánynak ugyanakkor az adófizetők közti szolidaritást kell támogatnia, és biztosítania kell a munka és a tőke megadóztatása közötti igazságos egyensúlyt. Az új adórendszernek a beruházások folytatásához és a vállalkozói szféra megerősítéséhez szükséges erőforrásokat is biztosítania kell a gazdasági fejlődés és az életszínvonal növelése érdekében - vélekedik a PSD.

Címkék#PSD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában