Eredmények

2022.06.27. 10:06

Közzétették az érettségi vizsga eredményeit

Közzétették hétfőn az idei érettségi nyári vizsgaszessziójának eredményeit.

Illusztráció

Forrás: Getty Images

BN-összeállítás

Bihar megyében a megjelent 3495 érettségiző közül 2574 személy sikeresen vizsgázott, közülük 2467-en az idei tanévben fejezték be tanulmányaikat (78,47%), 107 sikeres vizsgázó (30,48%) pedig korábbi évfolyamok végzettjei. Két Bihar megyei diák, a Mihai Eminescu Főgimnázium és az Onisifor Ghibu Főgimnázium diákjai, tízes átlagot szereztek. 623 érettségiző 9 – 9,99 közötti átlaggal, 808-an 8 – 8,99 közötti, 642-en 7 – 7,99 közötti, 499 érettségiző pedig 6 – 6,99 átlaggal zárta a megmérettetést.

Országos adatok

A nyári érettségin részt vevők 73,3 százaléka kapott átmenő jegyet az óvások előtt, ez az elmúlt 10 év legjobb eredménye – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

„Gratulálni szeretnék mind a 89.000 diáknak, akik az érettségi mostani vizsgaidőszakában, az óvások előtt sikeres eredményt értek el. Tavaly 86.000 diák vette sikeresen az akadályt, közel 3000-rel kevesebb, mint most. Pontosabban 2928-cal kevesebben, bár tavaly 7211-gyel több volt a vizsgázó. Az átmenési arány 73,3 százalékos. Az elmúlt tíz évben, 2013 óta ez a legjobb óvások előtti eredmény” – mondta Cîmpeanu. A miniszter szerint az idén végzetteknek 78,3 százaléka, a korábbi években végzetteknek 32,1 százaléka vizsgázott sikeresen.

A legmagasabb átmenési arányt Kolozs (85,1%), Iaşi (81,7%), Galac (81,6%), Brăila (81,3%) megyében regisztrálták. Bukarestben a diákok 77,4%-a vizsgázott sikeresen. A legalacsonyabb átmenési arányt Ilfov( 47%), Giurgiu (55%) és Călăraşi (53%) megyében jegyezték. „Gratulálok annak a 162 diáknak, aki 10-es átlagot ért el. Bukarestben volt a legtöbb 10-es átlag, 30. Prahova megyében 15, Galac és Vâlcea megyében kilenc-kilenc, Kolozs és Iaşi megyében nyolc-nyolc diák vizsgázott jelesre” – számolt be a tárcavezető.

Azt is megemlítette, hogy nagyon jól működött Călăraşi megyében a kísérleti jelleggel bevezetett digitális javítás. Jövő évben szeretnék országszerte kiterjeszteni ezt a dolgozatjavítási módot. Leszögezte ugyanakkor, hogy a jó eredmények részben a vizsgaanyag leegyszerűsítésének is köszönhetők. Kivették ugyanis a számonkérendő anyagból azokat a tartalmakat, amelyeket az országos szintű online oktatás ideje alatt tanítottak az iskolákban.

Cîmpeanu szerint már hétfőtől kezdődően meg fogják vizsgálni a helyzetet azokban az iskolákban, amelyekben az eredmények messze elmaradnak az országos átlaghoz képest. „Voltak olyan iskolák, ahol egyetlen diák sem ment át az érettségi vizsgán, és néhány nap múlva meglesz a kimutatás arról is, hogy diákok miért nem iratkoztak fel az érettségire. (...) Nem vagyok hajlandó elhinni azt, hogy vannak esetleg olyan cinikus kollégák, akik nem engedik vizsgára jelentkezni a diákokat, csak azért, hogy megelőzzék az iskola teljes sikertelenségét az érettségin. Nem vagyok hajlandó ezt elhinni, de mégis meg fogjuk vizsgálni a helyzetet”– jelentette ki az oktatási miniszter.

Cîmpeanu azt is leszögezte, hogy leghamarabb 2027-tól változhat radikálisan az érettségi vizsga, miután elfogadják a Képzett Románia projekt következtetéseit felhasználó törvénytervezetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!