Uniós viszonylatban

2022.06.08. 13:34

Írország és Románia gazdasága növekedett a legnagyobb mértékben az első negyedévben

Illusztráció

Agerpres

Az idei első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az Európai Unióban az előző három hónaphoz képest; a tagállamok közül Írország és Románia könyvelhette el a legnagyobb bővülést - közölte ez EU statisztikai hivatala. Az eurózóna országaiban 0,6 százalékos GDP-növekedést jegyeztek az előző negyedévhez mérten, miközben az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 0,4 százalékkal csökkent.

2021 negyedik negyedévében az Európai Unió és az euróövezet bruttó hazai terméke 0,5 százalékkal, illetve 0,2 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest. Az uniós tagállamok közül a legjelentősebb gazdasági növekedést Írországban (10,8 százalék), Romániában (5,2) és Lettországban (3,6%) regisztrálták 2022 első negyedévében az előző három hónaphoz mérten. Gazdasági visszaesést csak Svédország (mínusz 0,8 százalék), Franciaország (mínusz 0,2 százalék) és Dánia (mínusz 0,1 százalék) jelentett.

A tavalyi első negyedévhez viszonyítva az eurózónában 5,4 százalékkal, az Európai Unióban 5,6 százalékkal nőtt a GDP. Valamennyi uniós tagállam növekedést jelentett, a legjelentősebb bővülés Portugáliában (11,9 százalék) és Írországban (11,3 százalék) volt tapasztalható. Romániában éves viszonylatban 6,5 százalékos volt a növekedés az idei első negyedévben a 2021 utolsó három hónapjában jegyzett 2,4 százalékos bővülést követően. Az Eurostat román gazdasággal kapcsolatos adatai megegyeznek az Országos Statisztikai Intézet (INS) által korábban közöltekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában