Ünnepség

2022.06.02. 15:02

Iohannis: Románia erős és közmegbecsülésnek örvendő NATO-tag

Forrás: Facebook

Agerpres

Románia erős és közmegbecsülésnek örvendő partner a NATO-n belül - jelentette ki Klaus Iohannis államfő csütörtökön, a hősök napja alkalmából tartott fővárosi ünnepségen. "Ma, amikor hazánk határainál látjuk, ahogy egy nép drámaian küzd szuverenitásáért és szabadságáért, még inkább értékeljük és megértjük hőseink áldozatvállalásának fontosságát. Mindazok, akik a harcmezőkön estek el, életüket adták azért, hogy ma egy olyan államban élhessünk, amely az európai és euroatlanti család tagja, ahol garantált a jogállamiság, és ahol a polgárok alapvető jogai és szabadságai védettek" - mondta az elnök a bukaresti Károly-parkban tartott ünnepségen.

Iohannis kijelentette, a hősök napján kegyelettel adózik azon katonák emlékének is, akik az elmúlt évtizedekben vesztették életüket a különböző hadszíntereken, ahol a román hadsereg teljesített küldetéseket a NATO- és más partnerekkel szembeni vállalásai részeként. "Mi, románok nemzedékről nemzedékre megújítjuk elkötelezettségünket azon alapvető értékek iránt, amelyek lehetővé tették modern államunk fejlődését: ezek a hazaszeretet, a bátorság, az önfeláldozás, a szabadság és az igazságosság, a demokrácia és a jogállam iránti elkötelezettség" - jelentette ki Iohannis.

Az elnök úgy fogalmazott, Románia erős és közmegbecsülésnek örvendő NATO-tag, az Európai Unió szilárdan elkötelezett tagállama és az Amerikai Egyesült Államok fontos stratégiai partnere. Jelenleg is felszerelés és megerősítés alatt álló, modern, professzionális hadserege mellett körülbelül 4000 NATO-katona van Románia területén, akiket itt képeznek ki - emlékeztetett Iohannis. A hősök-napi ünnepségen részt vett Nicolae Ciucă miniszterelnök, a parlament két házelnöke, valamint Vasile Dîncu védelmi miniszter is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában