Románia

2022.06.24. 11:40

Iohannis: Az Európai Tanács jóváhagyta az EB javaslatát Ukrajnára

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Az Európai Tanács jóváhagyta az Európai Bizottság arra irányuló javaslatát, hogy Ukrajna és a Moldovai Köztársaság kapjon tagjelölti státuszt, és Grúziának is megadják az európai perspektíva lehetőségét, jelentette be csütörtök este Brüsszelben Klaus Iohannis államelnök. Iohannis történelminek nevezte ezt a napot, amelyen "nagy lépés történt".

"Úgy gondolom, elmondhatjuk, hogy ezzel a lépéssel az Európai Unió bővítésének paradigmája megváltozott, a bővítési politika új lendületet kapott. Úgy vélem, Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Grúzia is új lendületet kapott, és meggyőződésem, hogy mindenki nagyon komolyan hozzáfog a reformok, eljárások és projektek végrehajtásához, amelyekre a következő lépés megtételéhez még szükség van. Gratulálok nekik, és minden jót kívánok nekik a gyors, jó és sikeres előrehaladáshoz" - fogalmazott Iohannis.

Hozzátette, mind a Moldovai Köztársaságnak, mind Ukrajnának nagyon gyorsan foglalkoznia kell mindazzal, ami az EB elemzéséhez csatolt dokumentumban szerepel.

"Vannak reformok, vannak intézményi reformok, vannak törvények, amelyeket javítani kell, tehát sok a tennivaló. Romániától a Moldovai Köztársaság minden segítséget megkap, amire szüksége van, megosztjuk vele mindazt a tapasztalatot és szakértelmet, amit az évek során a tagjelölti szakaszban és az EU friss tagjaként felhalmoztunk" - fűzte hozzá az államfő. Klaus Iohannis csütörtökön és pénteken részt vesz Brüsszelben az EU-Nyugat-Balkán vezetői találkozón és az Európai Tanács ülésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában