Csúcstalálkozó

2022.06.23. 15:44

Iohannis: A Nyugat-Balkán integrációs folyamatának gyorsabban kell haladnia

Agerpres

Az Európai Unió csúcstalálkozójának résztvevői egyetértettek abban, hogy a Nyugat-Balkán integrációs folyamatának gyorsabban kell haladnia - jelentette ki csütörtökön, az értekezlet első részének végén Klaus Iohannis államelnök.

"Az én következtetésem az, hogy mindenki megértette, kicsit gyorsabban kell haladnia a Nyugat-Balkán integrációs folyamatának. A helyzet természetesen országonként más és más, de én meg vagyok győződve, hogy gyorsabban kell haladnunk, és mindannyiunknak bátran meg kell tenni az első lépést" - jelentette ki az államfő a tagjelölti státuszra vagy a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdésére utalva.

Elmondta, a csütörtök délután megvitatandó témák egyike Moldova Köztársaság, Ukrajna és Grúzia tagjelölti kérelmét érinti, és Románia határozottan támogatni fogja az Európai Bizottság múlt héten megfogalmazott álláspontját, amely javasolja, hogy a két előbbi haladéktalanul megkapja a tagjelölti státuszt, Grúzia esetében pedig támogatjk az európai törekvéseket, de a tagjelölti státusz elnyeréséhez láthatóbb előrelépésekre van szükség. Klaus Iohannis csütörtökön és pénteken részt vesz Brüsszelben az EU-Nyugat-Balkán vezetői találkozón, majd az Európai Tanács ülésén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában