Látogatás

2022.06.17. 13:58

Iohannis: a NATO képes minden fenyegetéssel megbirkózni

A NATO képes minden jelenlegi és jövőbeli fenyegetéssel megbirkózni - jelentette ki pénteken Klaus Iohannis államfő pénteken, Fülöp belga király romániai látogatásakor.

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Iohannis és a belga király találkozott az 57-es Mihail Kogălniceanu bázison állomásozó katonákkal, akiknek azt mondta, jelenlétük a szövetségesek közös biztonságának erősítésére irányuló szándékot fejezi ki. 'Teljes mértékben bízunk Önökben, és abban, hogy a szövetség képes minden jelenlegi és jövőbeli fenyegetéssel megbirkózni!' - jelentette ki a román államfő.

Klaus Iohannis köszönetet mondott a belga katonáknak a NATO romániai jelenlétéhez való jelentős hozzájárulásukért. "Együtt erősebbek és hatékonyabbak vagyunk az euroatlanti térség biztonságának megszilárdításáért és állampolgáraink biztonságáért tett erőfeszítésekinkben" - mondta Iohannis.

 

Ukrajna a háború lezárulta után is számíthat a Nyugat támogatására - jelentette ki Fülöp belga király. A belga király azt mondta, egyszerre tölti el düh, büszkeség és remény. Azért érez dühöt, mert egy szuverén nemzetet minden nemzetközi jogszabályt megsértő "brutális támadás" ért, az Ukrajna ellen indított orosz agresszió visszahozta a háborút Európába. Büszkeséggel tölti el azonban, hogy az európai országok összefogtak e "barbár tettek és visszaélések" láttán, az Európai Unió elítélte az agressziót, szankciókat vezetett be, és a NATO is gyorsan reagált, újabb csapatokat vezényelt a keleti szárnyra.

Fülöp belga király támogatásáról biztosította a Mihail Kogălniceanu légi bázison levő, hét NATO-tagállamot képviselő katonákat, reményét fejezve ki, hogy hamarosan véget ér a háború, és elkezdődhet Ukrajna újjáépítése. "A Nyugat támogatása nem fog véget érni a fegyverropogás megszűntével. Győzedelmeskedni fognak az értékeink: a demokrácia, a szabadság, a szolidaritás és az emberi jogok tisztelete" - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában