Románia

2022.06.23. 13:07

Ciucă: Literenként 50 banival kompenzáljuk az üzemanyagok árát

Illusztráció

Illusztráció

Agerpres

Literenként ötven banival kompenzálják az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését, ennek a felét állja az állam - jelentette be csütörtökön a miniszterelnök. A kormányülés után adott nyilatkozatában Nicolae Ciucă rámutatott, a szakértőkkel folytatott egyeztetést követően fix összegű, 50 banis árkompenzáció bevezetéséről született döntés, hogy a polgárok és a cégek kevesebbet fizessenek az üzemanyagért. Mint rámutatott, más országok - például Spanyolország és Franciaország - is hasonló intézkedést fogadtak el.

Az intézkedés finanszírozását fele-fele arányban biztosítja az állam és az olajtársaságok - számolt még be Ciucă. Az árkompenzációs mechanizmust a tervek szerint három hónapig alkalmazzák, majd ezt követően a kormány szükség esetén újabb intézkedésekről dönt.

"Az árkompenzációt a töltőállomásoknak fel kell tüntetnük a kiállított nyugtákon. A kompenzációs csomag értéke erre az időszakra kétmilliárd lej lesz, amelynek fele az állami költségvetésből származik" - fűzte hozzá a kormányfő. Megemlítette továbbá a készülőfélben levő rendeletet, amely a spekulatív drágítások visszaszorítását célozza, és mint ilyen, "biztosítja a fogyasztók magas fokú védelmét az indokolatlan áremelésekkel szemben". A tervezett intézkedések nem hatnak ki a beruházási költségvetésre - nyomatékosította még a miniszterelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában