Románia

2022.06.24. 13:25

A szaktárca figyelmezteti az Ukrajnával határos megyéket, azonnal intézkedjenek kolera gyanús esetek észlelésekor

Illusztráció

Agerpres

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatott, hogy az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a nyári szezonban rutinszerűen ellenőrzi az akut hasmenéses megbetegedéseket, és a Moldovai Köztársasággal és Ukrajnával határos területeken lévő megyéket riasztották, hogy azonnal intézkedjenek, ha kolera gyanús esetet észlelnek.

A sajtóban megjelent információk szerint a kolerát okozó baktériumot (Vibrio cholerae) azonosították a Moldovai Köztársaságban, a Dnyeszter folyó környékén található ki nem épített fürdőzőhelyeken.

A tárca nyomatékosítja, hogy Romániában 30 éve nem volt kolerás megbetegedés.

"A szórványos megbetegedések miatt a Moldovai Köztársaság rendszeresen ellenőrzi a fürdőzőhelyeket. A most izolált baktériumtörzs nem idéz elő megbetegedést az embereknél" - állítják a tárca képviselői.

A kolera elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. A természetes fürdőhelyeken a víz véletlen lenyelése révén szintén meg lehet fertőzödni azokban az országokban, ahol ez a baktérium elterjedt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában