Románia

2022.05.17. 15:06

Kolozsvár - Nagyvárad - Biharpüspöki - román-magyar határ vasútvonal: 19 pályázatot nyújtottak be

Agerpres

A pályázatok benyújtására megszabott határidőig 19 ajánlat érkezett a Kolozsvár - Nagyvárad - Biharpüspöki - román-magyar határ vasútvonal villamosítására és felújítására, a projekt becsült összértéke 7,54 milliárd lej (áfa nélkül), amit az országos helyreállítási terven (PNRR) keresztül finanszíroznak - jelentette be kedden Sorin Grindeanu szállítási miniszter. A korszerűsítés fő célkitűzése, hogy a 166,2 kilométer hosszú vasútvonalon 160 kilométer/órás sebességgel járhassanak a személyszállító vonatok, illetve 120 kilométer/órás sebességgel a teherszállító szerelvények - írta Facebook-bejegyzésében a tárcavezető.

A 166,2 kilométer hosszú vasútvonalat 4 munkálati szakaszra osztották fel. Az első, Kolozsvár - Egeres szakasz felújítása a becslések szerint 1,50 milliárd lejbe kerül (áfa nélkül), erre összesen 5 (romániai, ausztriai, olaszországi, franciaországi és törökországi) vállalat és konzorcium nyújtott be pályázatot. Az 1,47 milliárd lej összértékű Egeres - Kissebes (Poieni) szakasz felújítására négy (romániai, franciaországi, olaszországi és törökországi) pályázó nyújtott be árajánlatot.

A harmadik, Kissebes és Élesd közötti szakasz kivitelezését mintegy 2,16 milliárd lejre becsülik, erre 4 (romániai, franciaországi, olaszországi és törökországi) cég és cégtársulás nyújtott be árajánlatot. A negyedik, Élesdtől a román-magyar határig terjedő szakasz korszerűsítésének becsült értéke 2,41 milliárd lej. Erre a szakaszra 6 (romániai, osztrák, franciaországi, lengyelországi és törökországi) vállalat vagy cégtársulás pályázik. A vasútvonal korszerűsítése mellett az állomásokat is fel kell majd újítaniuk a versenytárgyalás nyerteseinek. A tervezési időszak minden egyes szerződés esetében 6 hónap, a kivitelezési idő pedig 36 hónap. A garanciaidő legalább 60 hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában