Románia

2022.05.10. 11:03

Iohannis: Kötelességünk, hogy megtartsuk az euroatlanti partnereinkkel a közös értékeinket

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Románia függetlenségének napja alkalmából ünnepi üzenetet tett közzé kedden Klaus Iohannis államfő.

Iohannis azt írta, Románia függetlensége kikiáltásának 145. évfordulója egy Európa számára rendkívül komplikált helyzetben talál, amelyet az Orosz Föderáció által egy másik szuverén állam, Ukrajna ellen indított brutális és indokolatlan háború okozott.

Az elnök kifejti üzenetében, hogy a függetlenség a modern román állam egyik pillére a fejedelemségek egyesülése mellett.

"1877-ben Románia kikiáltotta függetlenségét, ami fontos lépést jelentett a nemzeti egység és az európai státusz kiteljesedése felé' - olvasható az üzenetben, amely felidézi I. Károly akkori román fejedelem szerepét Románia függetlenségének elnyerésében. 'A kultúra virágzása, az ipar, a közlekedés és az infrastruktúra fellendülése, valamint Románia nemzetközi kapcsolatainak fejlődése mind az állami függetlenség megszerzésének rögtöni és közvetlen következménye volt. Az addig sosem látott intézményi, gazdasági és jogalkotási modernizáció több évtizeden át folytatódott. A szuverén és szabad nemzet eszménye csak egy nemzedékkel később teljesedett ki, a románok politikai víziója és bátorsága révén, akik 1918-ban megvalósították a nagy egyesülést. Ezek történelmünk főbb koordinátái, amelyek megmutatják, hogy milyen nehéz volt a modernitáshoz vezető út, és hogy elődeink milyen kitartást és jellembeli erőt tanúsítottak" - írja az államfő.

Iohannis hangsúlyozza, hogy a szabadság, a nemzeteknek a saját sorsuk megválasztásához és építéséhez való joga, az emberi élet és méltóság védelme a nagy demokratikus közösség sarokkövei.

"Ma, amikor az imperialista mentalitás újjáéledésének vagyunk tanúi, amelynek nevében egy független államot barbár agressziónak vetnek alá, 1877. május 10. jelentősége Románia történelmében még aktuálisabb. A szabadság, a nemzetek joga a saját sorsuk megválasztására és építésére, az emberi élet és méltóság védelme, mindezek alapvető sarokkövei annak a nagy demokratikus közösségnek, amelyhez tartozunk. Elődeink áldozatos munkája volt az alapja az európai Románia fejlődésének. Most az a kötelességünk, hogy megtartsuk és megvédjük az euroatlanti partnereinkkel közös értékeinket és elveinket" - szögezi le Klaus Iohannis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában