Románia

2022.05.04. 13:12

Iohannis: Fokozni kell a nyomást, hogy Oroszország befejezze az inváziót

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Életbevágóan fontos, hogy az Európai Unió és a tagállamok továbbra is támogassák Ukrajnát és az ukrajnai menekülteket - jelentette ki Klaus Iohannis államfő szerdán, a Frank-Walter Steinmeier német államfővel tartott sajtótájékoztatón. Iohannis elmondta, hogy német hivatali kollégájával ismertette a román állam által a háború sújtotta Ukrajnának és az ukrajnai menekülteknek nyújtott segítséget, beszámolt a Suceaván működtetett humanitárius logisztikai központról és az ukrán áruszállítmányok romániai tranzitjának megkönnyítéséről.

A két államfő beszélt az Oroszországgal szembeni újabb szankciók bevezetésének és az ország nemzetközi elszigetelésének szükségességéről. "Fokozni kell a nyomást, hogy Oroszország befejezze az inváziót és vessen véget az agresszióknak" - mondta Iohannis.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az orosz csapatok által elkövetett háborús bűnöket a nemzetközi igazságszolgáltatásnak kell mélyrehatóan kivizsgálnia és kiszabnia értük a büntetéseket. Románia támogatni fogja ezt a folyamatot, mint ahogy az Európai Bizottságnak azt a javaslatát is támogatja, hogy tiltsák be az orosz kőolaj importját. Ezt lépcsőzetesen, hat hónapos periódus alatt tudnák megvalósítani, és a kormány dolgozik azon, hogy fenntartható megoldást találjon az orosz kőolajtól és földgáztól való függetlenedésre - mondta a román elnök.

Német hivatali kollégája közölte, hogy az Orosz Föderáció elleni hatodik szankciócsomag a napokban konkretizálódik. Arról is beszámolt, hogy jelentősen csökkent Németország energetikai függősége az orosz nyersanyagoktól, az utóbbi adatok szerint az orosz kőolajtól való függősége 15 százalékos.

Szükség van a Moldovai Köztársaság támogatását célzó mozgósításra

Klaus Iohannis államfő ismertette azokat a nehézségeket, amelyekkel a Moldovai Köztársaság küzd az ukrajnai háború következtében, és hangsúlyozta a Chişinău támogatását célzó mozgósítás szükségességét. Az államfő elmondta, a román és a német állam hasonlóan viszonyul az ukrajnai háború miatt nagy nehézségekkel küzdő Moldovai Köztársasághoz, mindketten kiállnak mellette, és Románia reméli, hogy a német fél segítségére lesz a Moldovát támogató platform második konferenciájának megszervezésében. Iohannis ismét hangsúlyozta, hogy Románia teljes mértékben támogatja a Moldovai Köztársaság, Ukrajna és Grúzia csatlakozását az Európai Unióhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában