Románia

2022.05.27. 11:17

FRISSÍTVE | PNL Országos Tanácsa: Dan Motreanu első alelnök, Lucian Bode főtitkár, Virgil Guran alelnök

Forrás: PNL

Agerpres

Főtitkárt, a politikai stratégiáért felelős első alelnököt és a védelemért és nemzetbiztonságért felelős alelnököt választ a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a péntek délelőtt elkezdődött Országos Tanácsának ülésén. A Brassópojánán szervezett eseményen 790 küldött van jelen - jelentette be Lucian Bode, aki a főtitkári tisztséget látja el ügyvivő jelleggel.

Az első alelnöki tisztségre Virgil Popescu energiaügyi miniszter és Dan Motreanu európai parlamenti képviselő pályázik, az alelnöki tisztségre Virgil Guran, Ben Oni Ardelean és Sorin Moldovan parlamenti képviselők és Vergil Chiţac konstancai polgármester jelöltette magát.

A PNL főtitkári tisztségére Lucian Bode belügyminiszter az egyetlen jelölt. A PNL április 10-én tartott rendkívüli kongresszusán Nicolae Ciucă kormányfőt választotta meg pártelnöknek, miután Florin Cîţu április 2-án lemondott ebből a tisztségből. Szintén április 2-án mondott le tisztségéből Dan Vîlceanu főtitkár.

Virgil Popescu visszavonta jelölését az első alelnöki tisztségre 

Virgil Popescu energiaügyi miniszter a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Tanácsának plénumában visszavonta a politikai stratégiáért felelős első alelnöki tisztségre benyújtott jelölését. "Gondolkodtam a dolgon. Egyáltalán nem volt könnyű számomra versenybe szállni Dan Motreanu, egy olyan barát ellenében, akivel több kampányt is végigvittünk. Úgy vélem, az a legjobb, hogy Dan legyen tagja a párt vezetőségének. (...) Kérlek, fogadd el, hogy visszavonom jelölésemet" - mondta Virgil Popescu a plénumban. Bejelentését taps fogadta. A PNL első alelnöki tisztségéért most már Dan Motreanu EP-képviselő az egyedüli jelölt. Ben Oni Ardelean és Sorin Moldovan szintén visszavonta jelölését az alelnöki tisztségre, így Virgil Guran és Vergil Chiţac maradt versenyben. A PNL főtitkári tisztségére Lucian Bode belügyminiszter az egyetlen jelölt.

Ciucă: Garantáljuk a koalíció stabilitását

A liberálisok garantálják a kormánykoalíció stabilitását, és nem adják fel a párt egyetlen elvét sem - jelentette ki pénteken Nicolae Ciucă kormányfő, a Nmezeti Liberális Párt (PNL) elnöke az alakulat Országos Tanácsának plénumában. "A PNL vállalta a kormányzás felelősségét az ország által átélt legnehezebb időkben; tartozunk magunknak azzal, hogy olyan jövőt építsünk, amely alkalmas számunkra és különösen gyermekeink számára. Meg kell valósítanunk Románia fejlődését és modernizációját. Felelősséget vállaltunk a Románia közelmúltbeli történelmében példátlan rendkívüli helyzetek kezeléséért, és sikeresen szembenéztünk a ránk váró kihívásokkal" - mondta beszédében Ciucă. Hozzátette: a liberálisoknak be kell bizonyítaniuk, hogy komolyan végzik dolgukat, hogy a koalícióban kiállnak a beruházások folytatását, a vállalkozók támogatását és a munkahelyek védelmét szolgáló, illetve az ország minden állampolgáráról gondoskodó politikák mellett is.

"Garantáljuk a koalíció stabilitását, és nem adjuk fel a liberális elvek egyikét sem, hanem tartalmat adunk ezeknek a közpolitikákon keresztül. Meggyőződésem, hogy a PNL minden jelenlegi és jövőbeli akadályt le fog küzdeni a Románia második modernizációja felé vezető úton" - fogalmazott a pártelnök. A PNL pénteki Országos Tanácsának ülése keretében megválasztja új főtitkárát, valamint a politikai stratégiáért felelős első alelnökét és a védelemért és nemzetbiztonságért felelős alelnökét. "A mai választások rendkívül fontosak számunkra, liberálisok számára, mivel kiegészítjük és véglegesítjük a párt vezetőségét, egy olyan csapatot, amely Önökkel, a PNL minden tagjával együtt a párt programjának megvalósításán fog dolgozni" - fejtette ki Ciucă. Ahhoz, hogy elnyerjék a választók bizalmát, a meritokrácia, a reprezentativitás, a politikai kompetencia, a feddhetetlenség és a szakmaiság elveire kell alapozniuk - tette hozzá. "A PNL egy teljesítményorientált, ambiciózus párt, amelynek kötelessége reformokat végrehajtani, hogy csökkentse a Románia és a többi európai ország közötti szakadékot" - summázta Ciucă.

PNL Országos Tanácsa: Dan Motreanu első alelnök, Lucian Bode főtitkár, Virgil Guran alelnök

Dan Motreanu európai parlamenti képviselőt választotta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Tanácsa a politikai stratégiáért felelős első alelnöki tisztségbe; Lucian Bode belügyminiszter a párt főtitkára, Virgil Guran szenátor pedig a védelemért és nemzetbiztonságért felelős alelnök lett. Dan Motreanu 736 szavazatot kapott, öt voksot érvénytelennek nyilvánítottak.

Lucian Bodéra 606-an szavaztak, 40 szavazatot kellett érvényteleníteni. Virgil Guran 459 támogató szavazatot, ellenjelöltje, Vergil Chiţac 129 szavazatot kapott, 50 voks érvénytelen volt. Az ülés során Virgil Popescu energiaügyi miniszter visszavonta a politikai stratégiáért felelős első alelnöki tisztségre, Ben Oni Ardelean és Sorin Moldovan pedig a védelemért és nemzetbiztonságért felelős alelnöki tisztségre benyújtott jelölését. A PNL főtitkári tisztségére Lucian Bode belügyminiszter volt az egyetlen jelölt.

Címkék#PNL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában